המנהלת שמדבררת את צרכי הדיירים ומפצחת סרבנים
סיגל שטרנברג, מומחית לניהול וייצוג דיירים, מדברת מהשטח: "סרבנים לעיתים הם אלו שנפגעו בעבר מיזם – הפתרון שלי נמצא בשקיפות"
סיגל שטרנברג, מומחית לניהול וייצוג דיירים, מדברת מהשטח: "סרבנים לעיתים הם אלו שנפגעו בעבר מיזם – הפתרון שלי נמצא בשקיפות"
את תחילת דרכה המקצועית עשתה סיגל שטרנברג, מייסדת ובעלת "סיגל שטרנברג – ניהול וייצוג דיירים", כמגשרת ויועצת חברתית. "אחד מחבריי סיפר לי על פרוייקט תמ"א ברחוב יותם בחיפה פרוייקט שנעצר למשך שנים בגלל מחלוקות בין הדיירים, זה היה הטריגר שלי ללמוד גישור, הבנתי שיש כאן צורך ממשי לגשר בין דיירים בפרויקטים כל כך מורכבים". מאז ליוותה שטרנברג כ-4000 דיירים בעשרות פרוייקטים.
לדברי שטרנברג, בעבר עבודת הארגון כלל לא היתה מוערכת בקרב היזמים, בחלוף הזמן הבינו שהמארגן הוא החוליה המקשרת בין היזם לדיירים ,בלעדיו לא ניתן לקדם ביעילות את הפרוייקט. "אני מכנה את עצמי פסיכולוגית דיירים, אני קשובה לצרכים של הדיירים, כשאני מלווה את התהליך, הדברים קורים בצורה מהירה ויעילה מכיוון שאני מדבררת את צרכי הדיירים ומעבירה ליזם. אני בונה לדיירים חיי קהילה בקבוצות ווטסאפ, ובזמן הקורונה אף הכנתי אוכל לדיירים מבוגרים עד שהרווחה הגיעה ולקחה את המושכות".
לרוב המתחמים מגיעה שטרנברג בעקבות פניות של דיירים לחברה שלה, אך בחלק מהמקרים פונים אליה יזמים, כשהם רוצים לארגן דיירים כבר בתחילת התהליך או כאשר נוצרות מחלוקות ביניהם בהמשך הדרך. "אני עובדת רק עם יזמים בעלי שם, איתנות כלכלית גבוהה, ובעלי ניסיון בהתחדשות עירונית, אני מאוד בררנית ועובדת רק עם יזמים שהייתי מביאה לביתי", אומרת שטרנברג ומוסיפה כי כאשר פונים אליה דיירים היא דואגת לערוך מכרז, ומאמינה שזו הדרך הנכונה להתחבר ליזם. "כך היזם נכנס לתחרות ואני מצליחה למקסם את התמורות לדיירים".
לדברי שטרנברג, ישנם 3 סוגי סרבנים: הסרבן המבוגר – שמפאת גילו ונסיון חייו חושש שיישאר ללא דירה, בעיקר לאחר שהתוודע לפרשת ענבל אור. הסרבן שנכווה בעבר – לאחר שיזמים החתימו אותו בעבר, הבטיחו לו הרים וגבעות ונעלמו, ולכן הוא חושש לחוות את התהליך בשנית, והסרבן הסחטן – רוב הסרבנים מסוג זה השתלטו על שטחי בניין או חצר לא להם, ומנסים לקבל יותר תמורות.
כיצד את מתמודדת עם כלל סוגי הסרבנים?
"כאשר מדובר בדיירים המבוגרים, ברגע שהם מעל גיל 70 אני נפגשת עם הילדים ומסבירה על התהליך, והזכויות שמגיעות להם בשל גילם, מסבירה שערך הדירה יילך ויעלה, העברת מידע מפיגה המון חששות. בנוגע לסרבנים שחוששים בגלל ניסיון העבר – מהיום הראשון הפרויקט שלי מלווה בשקיפות מלאה, בפתיחת קבוצות, בחירת נציגות, דואגת שיהיו בנציגות דוברי רוסית ואמהרית, מעדכנת פרוטוקולים והקלטות בקבוצות, ולרוב החרדות מתפוגגות בגלל השקיפות והעברת המידע באופן תדיר, השקיפות היא נר לרגליי והדיירים מבינים זאת. לגבי הסחטנים, אני לא באה להכשיר שרצים, אני מחכה בפינה, שהכול יאושר ואז תובעים אותם, והם מייד חותמים. אני נוהגת איתם באפס סבלנות ודואגת לעדכן את הדיירים לגבי חוסר היושרה שלהם, לכן ההצלחה שלי בפרויקטים עם סרבנים סחטנים היא מאוד גדולה מכיוון שאיני משחקת את המשחק שלהם".
התנהלות היזם לא הייתה ישרה ושקופה
שטרנברג מספרת על פרוייקט בחיפה, שבו יזם החתים בעבר דיירים על פרוייקט תמ"א 38/1 ובמשך שמונה שנים לא הייתה כל תקשורת בינו לבין הדיירים. "כל ההתנהלות שם הייתה לא ישרה ולא שקופה", אומרת שטרנברג.
בשל היעלמותו של היזם, פנתה הנציגות לשטרנברג בבקשה שתסייע להם לקדם את הפרוייקט. "ביקשתי לראות את ההסכם שחתמו עליו, בכדי לדעת האם עמד בכל התנאים שהיה עליו לעמוד בהם. ראיתי שעל גבי ההסכם כלל לא צויין תאריך, מה שלמעשה ביטל את ההסכם. פנינו למשרד עורכי דין, התחלנו למנות נציגות כחוק, ובהמשך קיבלנו מכתבים מהיזם, בהם איים לתבוע אותי אם לא אצא מהמתחם, ועל הדיירים איים שאם לא יישארו איתו, ייאלצו לפצות אותו בכספם".
שטרנברג מספרת כי מכתבי האיום יצרו לחץ והמון פחד בקרב הדיירים. "אך משום שהתייעצנו לאורך כל הדרך עם עו"ד ידענו שאנו לא חשופים לתביעות משום שהיזם הוא זה שלא עמד בחוזה – לא היה תאריך ולא עמד בתנאים המתלים שלו ולכן המשכנו בטוחים ומוגנים בתהליך".
בשל העובדה שדיירי המתחם עברו לא מעט תלאות ונכוו בדרך, נוצרו לא מעט התנגדויות וסרבנות מצידם, שטרנברג מספרת כיצד התמודדה עם האתגרים: "הודעתי על כנס דיירים בהתאם לדרישת הרשות להתחדשות עירונית, יום לפני כנס חתימות, היזם הקודם ניסה לטרפד אותו, הוציא לדיירים מכתב בו כתב שעיריית חיפה מעוניינת לקדם את הפרוייקט רק מולו ודרש מהדיירים שלא להגיע לכנס, לשמחתי הכנס שלי היה הצלחה גדולה, בסופו של דבר, הדיירים יודעים כי הכל מנוהל בדרך בטוחה ושקופה, בהתאם להוראותיה של הרשות להתחדשות עירונית".
שטרנברג אומרת, כי כאשר מגיעים למתחם שבו כבר היה יזם שהחתים את הדיירים וכשל, העבודה היא הרבה יותר קשה כי צריך לסלול מחדש את הדרך ולבנות את אמון הדיירים. "רוב הסרבנים היו קטני אמונה שדברים יקרו בגלל שנפגעו בעבר, אך אני מאמינה שמארגן ועו"ד מלווה שישמרו על שקיפות לאורך כל הדרך, יצליחו לגייס גם את הסרבנים ולקדם את הפרוייקט. כל דירה היא עולם ומלואו עבור הדיירים, ואני מלווה את הדיירים שלי החל מהרגע הראשון, בו הם חלמו על פינוי בינוי, ועד לרגע בו הם מקבלים את המפתח לדירתם החדשה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן