banner
ערן ניצן // צילום: דרור סיתהכל
ערן ניצן // צילום: דרור סיתהכל

ערן ניצן: "מחירי הדיור לא ירדו הפתרון הנכון הוא שיווק קרקעות לשכירות ארוכת טווח לצמיתות"

גל ברנס- רכז שיכון ונדל"ן, אגף התקציבים, משרד האוצר: " מכרזי שכירות ארוכת טווח לא פוגשים את הכלכלה"

"מחירי הדיור עולים בכל העולם, וגם בארץ הם ימשיכו לעלות, אנחנו מתכננים פי שלוש, משווקים פי שלוש אבל מחירי הנדל"ן נותרים קשיחים כי יש כאן מערכת שלמה שדואגת שמחירי הדירות לא ירדו, המערכת הבנקאית והיזמים , אף אחד לא רוצה שמחירי הדיור ירדו ב –  20% כי אז תהייה כאן קטסטרופה. גם אם משרד האוצר יקבע הצעת ממשלה שקובעת הורדת מחירים ב – 50% זה ימוטט את הכלכלה. דברים אלו אמר היום ערן ניצן, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, תל אביב בכנס השנתי של אתר מגדילים הנערך בירושלים בפאנל בנושא ערי העתיד אותו הנחתה עדי כהן כתבת הכלכלה של I24 NEWS.

"הפתרון לדבריו לזוגות צעירים הוא בנייה של עשרות אלפי דירות המיועדות לשכירות לצמיתות , תארו לכם שבשנה הבאה המדינה תשווק את כל הקרקעות לבנייה להשכרה לצמיתות, לתחום יכנסו גופים פיננסים חדשים , המדינה תרוויח הרבה פחות כסף על הקרקעות אבל ייווצר כאן מלאי של דירות לשכירות כמו שקיים בכל הערים בעולם וזה הפתרון הנכון לזוגות צעירים.

ניצן התייחס גם לערי העתיד של ישראל וציין כי: "20 שנה קדימה גוש דן יעבור מהפך. במתחם יוספטל בבת ים ובחולון יהיו מגדלים של  80 קומות, בח- 500 בחולון ייבנו בין  16,000 ל- 20,000 יח"ד, באזור צומת ההגנה בתל אביב, אזורי התעשייה יהפכו למתחמים מעורבי שימושים, בציר ז'בוטנסקי נראה עוד בנייה לגובה של משרדים ובגלילות יוקם פרויקט ענק, לא כולנו נגור ברבי קומות בכל התוכניות אנחנו משלבים בנייה מרקמית, אבל המרכז יהיה צפוף והשטחים הפתוחים יהיו באזורים הכפריים ובדרום וצפון הארץ.

גל ברנס // צילום: דרור סיתהכל
גל ברנס // צילום: דרור סיתהכל

גל ברנס – רכז שיכון ונדל"ן, אגף התקציבים, משרד האוצר, ציין כי: " מחירי הדירות עלו אבל בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בהיקפי התכנון השיווק והרישוי ואם המגמה תמשך ונדע להבטיח שליזמים יש מספיק עבודה ונתמודד עם האתגר הדמוגרפי זה ישפיע על מחירי הדיור ומתחילים לראות את זה היום". בנושא שכירות ארוכת טווח הוא ציין כי לא ויתרנו על שכירות ארוכת טווח, התוכניות קיימות אבל נכשלו מכרזים בהיקף של כ- 4,000 יח"ד כי היום שכירות ארוכת טווח לא פוגשת את הכלכלה הריבית גבוהה, והתשואות נמוכות עבור היזמים והגופים המוסדיים.

בנושא הרעיון לשיווק קרקעות לשכירות לצמיתות הוא ציין  אנחנו לא יכולים לשווק הכל לשכירות לצמיתות , ככל שהאוצר יקבל  פחות הכנסות על הקרקע החוב יגדל והציבור ישלם את המחיר השכירות עלתה הרבה פחות ממחירי הדיור , יכול להיות שיש דרכים יותר אפקטיביות לייצר דירות להשכרה כמו לדוגמא באמצעות המשקיעים הפרטיים שמוכנים לקבל תשואה נמוכה יותר.

סיגי בארי // צילום: דרור סיתהכל
סיגי בארי // צילום: דרור סיתהכל

סיגי בארי, מתכננת הוותמ"ל, מינהל התכנון ציינה בנושא כי: "הותמ"ל אחראי על שליש מסך היח"ד שמתאשרות במדינה, ויש לנו השפעה לגבי העתיד , בתוכניות אנחנו מקפידים על איכות תכנון שתבטיח חווית משתמש ואיכות חיים. זה לוקח זמן אבל היום כבר רואים את התוצאות לדוגמא בשכונות החדשות בערים כמו נתיבות. בנושא שכירות ארוכת טווח היא ציינה כי הותמ"ל מחוייב לאשר בקרקע פנויה 30 אחוז מהדירות להשכרה שמחציתן במחיר מופחת ובקרקע בבעלות פרטית 15 אחוז מהדירות להשכרה לכן בשנים האחרונות אושרו בסביבות 70,000 יח"ד בשכירות ארוכת טווח "

עמי פליישר // צילום: דרור סיתהכל
עמי פליישר // צילום: דרור סיתהכל

עמי פליישר – סמנכ"ל פיתוח עסקי תדהר ציין כי: "האחריות שלנו היא לזכור למה אנחנו כאן וזה לבנות את הארץ אחרי כל מה שעברנו, כאשר מדברים על ערי העתיד יש מגמת שיפור מטורפת בכל החזיתות אנחנו נמצאים באתר בנייה עצום, תל אביב היא כמו אתר בנייה אחד גדול וזה יקרה בשנים הקרובות בכל גוש דן אבל יש לנו אחריות על איכות התכנון, לא ליצור מגדלים מנוכרים, ליצור איכות תכנונית כי גוש דן יהפוך לאחד האזורים הצפופים בעולם. בנושא שכירות ארוכת טווח הוא ציין בתגובה לדברי נציג האוצר כי "גם אם מחר הריבית תרד היא יכולה לחזור ולעלות ושוב לעצור את הבנייה להשכרה ארוכת טווח ולכן הפתרון הוא דיור בר השגה כאשר השכירות צריכה להיות לצמיתות ולא ל 25 שנה, האוצר צריך לתת פתרון שמייצר מלאי של דירות לשכירות לצמיתות".

גל קסטל // צילום: דרור סיתהכל
גל קסטל // צילום: דרור סיתהכל

גל קסטל – משנה למנכ"ל אורון נדל"ן ציין כי " אני חושב שצריך להבין את האירוע של התחדשות עירונית, אחרי 7 באוקטובר התחדשות עירונית זה לא רק נדל"ן זה צורך חיוני לכל אזרח שאין לו ממ"ד. גדי שזה יקרה צריך לשנות את הסיסטם הרשויות לא בנויות מבחינת המשאבים לקלוט את כל המסות האלו של תוכניות התחדשות עירונית" בנושא תוכנית דיה בהנחה הוא ציין כי תוכנית דירה בהנחה היא מבורכת אבל עם השנים איבדה מהמומנטום וצריך לשנות אותה ולתת עדיפות וסיוע לחיילי המילואים".

אדריכל גיא מילוסלבסקי // צילום: דרור סיתהכל
אדריכל גיא מילוסלבסקי // צילום: דרור סיתהכל

אדריכל גיא מילוסלבסקי- מנכ"ל מילוסלבסקי אדריכלים ציין כי: " העתיד התכנוני כבר כאן בתחומים מסויימים, היום בסיטי של גבעתיים כבר מתאכלס מגדל של דיור מוגן עם 40 קומות , באזור לה גארדיה נבנה מגדל מעורב שימושים הכולל מסחר, מבנה ציבורי, מלון ומגורים על מגרש של דונם וחצי  אז בחלק מהדברים רואים שיש הבנה ויש תכנון חדשני. הבעייה היא נושא התחבורתי שלא מדביק את קצב הדמוגרפיה אדריכלים עושים פרויקטים שלא ניתן לממשק אותם למערכת מסודרת של תחבורה ציבורית. כמו כן לדעתי יש מחדל בנושא ניצול תת הקרקע, זה דבר שחייב לעבור מחשבה נוספת מדובר בשטחים שיכולים להכניס הרבה מאוד כסף למדינה ולשמש כשטחי מיגון,  לחבר תחבורתית בין מתחמים, לשמש כשטחים מסחריים וזה נושא שחייב לעבור תהליך סדור"

גיא דוננפלד // צילום: דרור סיתהכל
גיא דוננפלד // צילום: דרור סיתהכל

אדר' גיא דוננפלד- יו"ר איגוד מהנדסי ערים ומהנדס עיריית בית שמש ציין בפאנל כי: "חייבים לתכנן נכון יותר את המרחב הציבורי והכיוון הוא תכנון ורטיקלי של שכונה בבניין כולל מבנים ציבוריים ויש דוגמאות לזה בעולם, במציאות קשה היום לדוגמא לתכנן היום בית ספר למגדלים בגלל קשיים ממשרד החינוך, לכן צריך לשחרר ולשנות פאזה בתפיסה, נכון שיש מרחבים עם פחות בעיה כמו הנגב אבל גם בהם צריך להתנהל בצורה מושכלת. אנחנו בפיגור היסטרי בכל מה שקשור בתחבורה ציבורית והתכנון העתידי חייב להיות מוטה תחבורה ציבורית"

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות