banner
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום סטודיו תומאס
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום סטודיו תומאס

איפה האחריות שלכם?

"יש להיות מוטרדים במיוחד מנושא העדר בטיחות מינימלית, שלא לומר סכנה ממשית, בחלק משמעותי ביותר של הבניינים הקיימים במדינת ישראל" // דעה

עו"ד אלדן דנינו 02.01.2022

לטעמי קריסת הבניינים שאותה חווינו בחודש ספטמבר האחרון במרכז חולון וחודש לאחר מכן ברעננה, אינה מקרית כלל ועיקר, והיא מהווה לדידי תמרור אזהרה לגבי תרחישים  צפויים של עוד בניינים רבים שיקרסו, זאת ללא כל התראה מראש.

על פי הערכות זהירות של כל המומחים, הן בממשלה והן בשלטון המקומי, מתוך כ-2.5 מיליון דירות הקיימות כיום בארץ, כ-800 אלף, אולי אף יותר, מצויים בסכנה ממשית של קריסה, הן בשל רעידת אדמה והן בשל עייפות החומר. ובמילים אחרות, כשליש(!) מהדירות/בניינים בישראל מצויים בסכנה כזו או אחרת. 

מדובר לא רק בשיכונים ציבורים מתפוררים שנבנו בשנות ה-50, ה-60 וה-70 של המאה הקודמת, אלא גם בחלק משמעותי של כאלה שנבנו למעמד הבינוני בבנייה פרטית. בפועל, רק ב-1987, אומץ תקן מחמיר נגד רעידות אדמה.

אודות נושא רעידות האדמה, שדובר בו רבות, ואין עוררין על כך שקורית אצלנו רעידה גדולה פעם ב-100 שנה, כשהאחרונה שבהן התרחשה ב-1927, כלומר אנחנו או טו טו עומדים בפני תרחיש אפשרי שעל פי ההערכות המומחים יגרום לרבבות נפגעים ומאות אלפי בניינים בסכנת קריסה.

לטעמי נושא עייפות החומר מטריד לא פחות, זאת משום שקשה מאוד, אולי בלתי אפשרי, לחזות מתי בדיוק יקרוס בניין כזה או אחר בשל עייפות חומר, ואין עוררין על כך שבניין סביר, אורך חיים עומד על 70-80 שנה, כלומר חלק גדול מהבניינים שנבנו במחצית המאה הקודמת, כבר הגיעו לפירקם.

כל אלה מחדדים מאוד את הצורך בהתחדשות עירונית דווקא מן ההיבט הבטיחותי(!) ולא רק מן ההיבטים הידועים של הגדלת ההיצע בשוק הדיור ושדרוג שכונות בערים ותיקות. 

כמי שמטפל 24/7 בנושא זה מול קבלנים בפרויקטים חדשים, אני רואה את כל נושא הבטיחות לא רק ברמה הפאסיבית, כלור מניעת תאונות בפרויקטים חדשים, אלא גם ברמה האקטיבית, איך אנחנו ממפים ומזהים ואיך אנחנו מעניקים סדר עדיפות נכון לבניינים המצויים בסכנת  קריסה.

גם העובדה שכל בניין חדש שייבנה במקום זה שייהרס, יהיה מצויד בממ"דים, מהווה כמובן גורם חשוב נוסף מדוע אסור לנו להתעלם מהמצב המחמיר והולך ועלינו להתחיל ולראות את כל נושא ההתחדשות העירונית ברזולוציה הבטיחותית.

על כן, לסיכום, וכאיש מקצוע שרואה את ייעודו ב"תאונות אפס", אני קורא לכל מקבלי ההחלטות בממשלה, ובמיוחד לשרי הפנים, השיכון והעבודה, אותו משרד שאחראי על מנהל הבטיחות, להפשיל שרוולים ולראות את כל נושא  ההתחדשות העירונית כ"מציל חיים". ככלות הכל, יש לכולם 800 אלף תמרורי אזהרה על קירות הבניינים המתפוררים!

*כותב המאמר, עורך-דין אלדן דנינו, הינו מומחה לבטיחות בבנייה ולאחריות תאגידית

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות