banner
דוד זהבי- מנכל ובעלים משותף חברת URBAN נדלן // צילום: asaf pinchuk
דוד זהבי- מנכל ובעלים משותף חברת URBAN נדלן // צילום: asaf pinchuk

בחירות מוניציפאליות – מכה להתחדשות עירונית

"הבחירות המוניציפליות אשר יתקיימו באוקטובר הקרוב, מהוות מעצור וחסם אמיתי ומדאיג"

תמונה: דוד זהבי // צילום: asaf pinchuk

מאת: דוד זהבי, מנכ"ל משותף חטיבת התחדשות עירונית בחברת אורבן נדל"ן

כמי שעוסק בתחום ההתחדשות העירונית ומכאן בעל הבנה לחשיבות של התחדשות ושינוי, אני מבין ומברך על הצורך בבחירות מוניציפאליות כמחולל חידוש וריענון של מנהיגות במטרה להביא רוחות חדשות ומשופרות לרשויות המקומיות לטובת התושבים. עם זאת, מבחינת תחום ההתחדשות העירונית והבינוי, הרי שהבחירות המוניציפליות אשר יתקיימו באוקטובר הקרוב, מהוות מעצור וחסם אמיתי ומדאיג.

הבחירות יכולות להיות זריקת מוות לפרויקטים
הבחירות משבשות את ההתחייבויות של היזם לדיירים, מאלצות שינויים בחוזים ובחלק מהמקרים יכולות להוות זריקת מוות לפרויקט.  תקופה זו היא תקופה מאתגרת עבור יזמים הפועלים בתחום ההתחדשות העירונית, כיוון שקשה לנבא לאיזה כיוון נושבת הרוח מבחינת דעתם ותפיסתם של ראשי הערים בנוגע לתחום זה.

כבר חצי שנה לפני מועד הבחירות מורגש מעצור מסוים ונוצר קושי לבצע שינויים והתאמות לדינאמיקה שפרויקטים דורשים תוך כדי תנועה. ככל שמתקרב מועד הבחירות מעצור זה הולך ומתעצם. ראשי ערים חוששים לפגוע בסקטורים מסוימים בעיר שיש להם השפעה וכוח  ויכולים לפגוע בסיכוייהם להיבחר לקדנציה נוספת. זה בא לידי ביטוי בכך שתוכניות בינוי מסוימות שעלולות לפגוע בתושבים ולפגוע באחוזי הצבעה מחכות במגירה.

הבטחות שווא של מועמדים
במקרים הפוכים, בתקופה שלפני הבחירות מתחילות להישמע בקרב ראשי הערים התבטאויות חיוביות והבטחות מעודדות בנושא. יזמים שעובדים בתחום התחדשות עירונית כבר יודעים לזהות כי זה עשוי להתברר כמצג שווא- ראשי הערים מתבטאים בחיוב בנושא בכללותו, עורכים כנסים עירוניים, מקימים מנהלת להתחדשות עירונית מהר מהרגיל, ונשאלת השאלה מה יתממש ומה יתפוגג בתום הבחירות. יחד עם זאת, בשטח אנחנו עדים לפעילויות שעושים ראשי רשויות על מנת לספק ולרצות את קהל הבוחרים שלהם.

הטיה בשיקול הדעת של ועדות התכנון
הוצאת היתרי בניה הוא נושא בעייתי, ארוך וסבוך גם כך, אך בשנת בחירות אנו רואים הטיה בשיקול הדעת של הוועדות לטובת פרויקטים בעלי נראות גבוהה שניתן יהיה להשלימם בזמן קצר, לעומת דחייה על הסף של פרויקטים שיכולים להיות בעלי חיוניות לעיר או לחברה אך שיוצרים הפרעה לציבור או שמועד סיומם מעבר לאופק הבחירות. שיקול הדעת של חברי המועצה המכהנים בוועדה המקומית עלול להיות מוטה לטובת מי שבחר בהם, והם נתונים ללחץ גדול יותר של גורמים אינטרסנטיים וכוחניים שמזהים הזדמנות.

כל עוד בישראל הגורם שנבחר על ידי התושבים הוא זה שגם מחליט על היתרי בנייה, הקלות ואישורים לשימוש חורג, יהיה קשה מאוד למנוע לחצים וניסיונות להשפיע, שעלולים להוביל לעיתים לקבלת החלטות לא עניינית בחלק מהמקרים. נכון היה כי , כחצי שנה לפני הבחירות, תקים הרשות וועדה זמנית, לא מוטית על ידי אינטרסים פוליטיים המורכבת מאנשי מקצוע בלבד, דוגמת מהנדס ואדריכל העיר, אשר תמשיך את עבודתה של הוועדה המקומית, את קידום התכנון של הפרויקטים וגם תאשר תכניות חדשות על פי הנהלים שהיו נהוגים ברשות. גם לאחר הבחירות, עד כניסת הנבחרים החדשים לעבודה  שוטפת, כדאי שוועדה זמנית זו, תמשיך לתת מענה למשך כחצי שנה לפחות.

ראש עיר לרוב משנה מדיניות אחרי הבחירות
מבחן התוצאה של ראשי הערים יהיה בתום הבחירות, כאשר לראשי הערים תהיה היכולת להכשיל ולא לעמוד מאחורי הדברים שנאמרים לפני כאינטרס פוליטי ולא מחשיבה על טובת הציבור המוחלש. כאשר התוכניות שנדחו יעלו שוב לשולחן ראש העיר. לצערי, כבר למדנו מהעבר, שראש עיר לרוב משנה את המדיניות לגבי ההתחדשות העירונית לאחר הבחירות, ומי שנפגע מכך אלו בעלי הדירות וגם כמובן היזמים, מארגני הדיירים וכל העוסקים במלאכה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות