banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

התופעה הבולטת בשנת 2020: ערעורים לבית המשפט העליון על פסיקות בתחום ההפקעות

כריית חול לא חוקית, גידול קנאביס על קרקעות מדינה לשם סחר בסמים, סיכול ניסיונות להעברת מקרקעין לידיים פרטיות, תביעות נגד רשויות מקומיות לפינוי דירות המוחזקות על ידן ומיועדות לשימוש מאגר זכאי הדיור – דו"ח פרקליטות המדינה לשנת 2020

בשנת 2020 הוגשו לביהמ"ש העליון 107 הליכים ערעוריים בעניין שיעור פיצויי הפקעת קרקעות, כך עולה מהדו"ח השנתי של פרקליטות המדינה לשנת 2020: הפרקליטות האזרחית, המייצגת את מדינת ישראל גם בתחום המקרקעין, מציגה את נתוני הדו"ח השנתי, לפיהם יותר מ-1,700 מההליכים שנפתחו בשנת 2020 במחוזות הפרקליטות האזרחית וכ-42% מההליכים (169 הליכים) שהוגשו לבית המשפט העליון וטופלו במחלקה האזרחית עסקו בדיני מקרקעין. "ריבוי ההתדיינויות במעורבות המדינה אינו מפתיע בהתחשב בכך שכ-93% משטח המדינה מצוי בבעלות מדינת ישראל, קרן קיימת לישראל ורשות הפיתוח", מציינים במשרד המשפטים.

התופעה הבולטת בשנת 2020 בתחום המקרקעין הייתה ערעורים לבית המשפט העליון על פסיקות בתי המשפט המחוזיים בתחום ההפקעות. בין השנים 2019-2016 הוגשו לבתי המשפט המחוזיים מאות רבות של תביעות פיצויים בגין הפקעות מקרקעין שביצעה המדינה עשרות שנים קודם לכן, בעיקר לצורך הקמת יישובים ברחבי הארץ. 

עוד עולה כי בשנת 2020 הוגשו לביהמ"ש העליון 107 הליכים ערעוריים כאמור בעניין שיעור פיצויי ההפקעה שפסקו בתי המשפט המחוזיים. חלקם המכריע של הערעורים הוגשו ע"י המדינה, והיקפם הכספי נאמד במאות מיליוני שקלים. 

תביעות יזומות בשל מגמה חדשה: השבת נכסים המיועדים לשיכון אוכלוסיות מוחלשות
לצד הטיפול במחוזות הפרקליטות, ביחידה לאכיפה אזרחית בלטה במהלך השנה מגמה חדשה, שעניינה השבת נכסים של המדינה המיועדים לשיכון אוכלוסיות מוחלשות. במסגרת זו הוגשו תביעות נגד רשויות מקומיות לפינוי דירות המוחזקות על ידן ומיועדות לשימוש מאגר זכאי הדיור הציבורי וכן הוגשו תביעות נגד קבלנים לפיצויים על פי חוק המכר, עקב איחור במסירת דירות המיועדות אף הן לשימוש זכאי הדיור הציבורי. במתכונת דומה הוגשו תביעות לפינוי נגד יחידים המחזיקים שלא כדין בדירות משרד הביטחון המיועדות לשיכון נכי צה"ל זכאים. 

מחוז צפון: סיכול ניסיונות להעברת מקרקעין לידיים פרטיות
בשנת 2020 נמשך הטיפול בתביעות הרבות לקבלת פיצויי הפקעה. נוסף על כך טופלו הליכים שעניינם שמירה על מקרקעי המדינה, וסיכול ניסיונות להעברת מקרקעין לידיים פרטיות באמצעות מרמה וזיוף. בין השאר, הוגשו על ידי המדינה תביעות יזומות לביטול עסקאות ורישומים שונים ובלתי חוקיים ביחס לקרקעותיה.

מחוז חיפה: סיכול ניסיונות לבצע מרמה וזיוף
נמשך גם כן הטיפול בתביעות הרבות לקבלת פיצויי הפקעה ובהליכים שעניינם סיכול ניסיונות לבצע מרמה וזיוף במטרה להעביר קרקעות מדינה לידיים פרטיות. נוסף על כך, במהלך השנה טופלו במחוז שורת הליכים שנועדו לפנות את אחת ממחצבות האבן שבאזור.

מחוז מרכז: טיפול אקטיבי בתופעות של ניצול קרקע שלא כדין
זאת באמצעות הגשת תביעות יזומות, למשל נגד מטמנות פיראטיות, כריית חול לא חוקית וגידול קנאביס על קרקעות מדינה לשם סחר בסמים. כן, ננקטו מגוון פעולות בשילוב ידיים עם הפרקליטות הפלילית לצמצום מעשי מרמה במקרקעי מדינה. לצורך כך הוקמו צוותים משותפים והוגשו תביעות אזרחיות כהשלמה לאכיפה במישור הפלילי. כמו כן, רוכזו מאמצים בהליכים שנועדו לסייע בפתרון מצוקת הדיור באזור המרכז, למשל, על ידי הגשת תביעות שתכליתן להשיב לידי הציבור קרקעות שייעודן שונה מחקלאות למגורים, בהתאם להסכמי ההרשאה.

מחוז תל אביב: טענות לזיופים במרשם
בלטו במהלך השנה מספר מגמות חדשות ובהן הגשת הליכים נגד רשם המקרקעין על רקע טענות לזיופים במרשם; הליכים חדשים שלא היו קיימים בעבר לפינוי מכוח התיקון לחוק הותמ"ל, כחלק מהמאמצים להגדלת היצע הדיור; והליכים הנוגעים לפרויקט "מחיר למשתכן".

מחוז ירושלים: ניסיונות חוזרים של גורמים פרטיים לעקוף את רשויות המרשם
התנהלו הליכים שנועדו להשיב לידי הציבור קרקעות שניתנו לגורמים פרטיים בפטור ממכרז להפעלת מחצבות ולטענת המדינה הגיעה העת להשבתן אליה. כמו כן, טופלו ניסיונות חוזרים של גורמים פרטיים לעקוף את רשויות המרשם, תוך פגיעה אפשרית בצדדים שלישיים. סוג נוסף של הליכים שבלט בשנת 2020 הוא תביעות בנוגע לדמי היתר או דמי חכירה שהוגשו נגד המדינה ומטרתן הקטנת התשלומים שמשולמים למדינה על ידי גורמים פרטיים, שעושים שימוש בקרקעותיה תוך פגיעה בעקרון השוויון. גם במחוז זה נמשך הטיפול בתיקי הפקעות מרובים.

מחוז דרום: הסדרת התיישבות הבדואים בנגב
קודמו הליכים משמעותיים בעניין בעלותה של המדינה בקרקעות, ובכלל זה תביעות שהגישה וקידמה המדינה ותביעות שהוגשו נגדה בעקבות הליכי הפקעה. כן נמשך הטיפול בהליכים שונים הקשורים להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, בהליכים שעניינם השבת קרקע חקלאית לידי הציבור ובהליכים יזומים על ידי המדינה בעקבות שימוש שלא כדין בחופי ים, בפרט בחוף ניצנים.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות