מפזרים את הערפל סביב הפטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום
האם בשכונה שהוגדרה כשכונת שיקום יחול הפטור גם במקרה של מימוש בדרך של עסקת מכר? עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו, עם ההסבר המלא
האם בשכונה שהוגדרה כשכונת שיקום יחול הפטור גם במקרה של מימוש בדרך של עסקת מכר? עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו, עם ההסבר המלא
בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת הכריזה הממשלה על פרויקט שיקום שכונות. תכליתו העיקרית הייתה שיפור איכות החיים של השכונות המשתתפות במיזם, במאמץ משולב של שיקום פיסי וחברתי.
על מנת לעודד את תושבי שכונות השיקום ליטול חלק במיזם הוענקו הטבות שונות. אחד מאותן הטבות הוא הפטור מהיטל השבחה לשכונות שיקום הקובע פטור מהיטל השבחה למקרקעין למגורים המצויים בשכונת שיקום מוכרזת.
אלא שהפטור אינו ניתן באופן גורף, הוא משתנה בין הנסיבות ובדרך מימוש הזכויות.
בשנים האחרונות ניתנו מספר פסקי דין סותרים בעניין הפטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום מוכרזות. עיקר המחלוקת נובעת סביב השאלה, האם בשכונה שהוגדרה כשכונת שיקום יחול הפטור גם במקרה של מימוש בדרך של עסקת מכר, ולא רק בעת מימוש בדרך של היתר בניה לתוספת בניה, הרי כל תכליתו של החוק הינה סוציאלית, וקיים ספק האם בכוונת המחוקק מלכתחילה הייתה לפטור מתשלום השבחה את כל דרכי המימוש בשכונות השיקום באופן גורף.
בית המשפט המחוזי במחוז מרכז קבע כי הפטור מהיטל השבחה לשכונות שיקום חל רק בעת מימוש בדרך של קבלת היתר בניה ומימושו בפועל ואינו חל לעת עסקת מכר. בית המשפט נימק את קביעתו בכך שמטרתו היחידה והסוציאלית של הפטור היא לאפשר לתושבי שכונות שיקום לשפר את תנאי מחייתם. לפיכך, יש לצמצם את תחולת הפטור להרחבת דירות קיימות בלבד, ובהתאמה המסקנה המתבקשת היא שהפטור חל רק בעת מימוש בדרך של קבלת היתר בניה ומימושו בפועל, שהרי הרחבת דירת מגורים קיימת תיתכן רק באמצעות בנייתה ולכן המחוקק ביקש שלא להחיל את הפטור לשכונת שיקום לעת מכר.
מנגד ובהחלטה סותרת, קבע בית המשפט המחוזי במחוז תל אביב כי מתן הפטור גם מקרה של מכר מגשים את תכלית הפטור, יסייע לתכלית החברתית של שיקום השכונה, יסייע לקידום האזור כולו ויעודד הגעת תושבים חדשים ואוכלוסייה חזקה לשכונה.
בעקבות ההחלטות הסותרות, נדרש בית המשפט העליון להכריע בסוגיה, ויש להמתין בימים אלו עד להכרעה סופית בעניין שעומד ותלוי כרגע בפני בית המשפט העליון. פסק הדין בעניין יסתום את הגולל על הסוגיה שנדונה כבר שנים בערכאות השונות, יכריע בשאלה המהותית, וישפיע באופן משמעותי על רשויות מקומיות שבתחומן מצויים מבני מגורים רבים בשכונות שיקום. זאת יש לזכור, שעה שהתפיסה העומדת בבסיס היטל ההשבחה היא תפיסה של אחריות חברתית וצדק חלוקתי, הדוגלת בשיתוף הציבור ברווח שנוצר לפרט כתוצאה מפעילות תכנונית, וממילא ההכנסות מהיטל ההשבחה אותה גובה רשות מקומית, צריכות בסופו של דבר לשמש עבור פיתוח שטחי הרשות המקומית, רכישת מקרקעין לצרכי ציבור וכיוצ'. בהתאם, גם במקרה של עסקת מכר בשכונת שיקום, שספק רב האם הייתה בכוונת המחוקק מלכתחילה להחיל את הפטור על התעשרות בדרך של עסקת מכר שאינה סוציאלית באופן מהותי, ניתן למצוא טעם ראוי מדוע יש לגבות היטל השבחה.
*הכותב הינו עו"ד ושמאי מקרקעין אוהד מרציאנו וינור ברטנטל, ממשרד ויינברגר ברטנטל, המתמחה בייצוג בהליכי היטל השבחה.
*הכתוב לעיל מהווה תיאור והמחשה כללית בלבד ובלתי מחייבת, אין לראות באמור לעיל כיעוץ או תחליף ליעוץ מקצועי.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן