banner
ענת קריספין // צילום: שגיא מורן
ענת קריספין // צילום: שגיא מורן

ההחלטה שתחסל את תמ"א 38

עצירת תמ"א 38 סביב תחנות המטרו תביא להקפאת רבבות יח"ד, לאחר שכיום נמצאים בהליכי תכנון ואישור כ-600-700 פרויקטים של תמ"א 38, רובם הגדול בגוש דן // דעה

ענת קריספין 01.08.2022

כמי שאמונה על כל נושא הרישוי וההיתרים, קל וחומר בפרויקטים של התחדשות עירונית, שפשפתי את עיני בתדהמה, כלא מאמינה, כשקראתי אודות ההחלטה לבטל באופן גורף את הפרויקטים של תמ"א 38 בכל תחנות המטרו העתידים לקום בגוש דן.הצידוק להחלטה נשמע מגוחך, זאת בלשון המעטה. מדובר בתוכנית חליפית, תמ"א/70, שתאפשר יותר בנייה לגובה ומיצוי זכויות באותן 109 תחנות. ומילים אחרות, תוספת של עוד אלפי, אולי אף רבבות יחידות דיור ושטחי תעסוקה ומסחר, לאורך קווי המטרו העתידית.בכל טוב ויפה. אלא מאי? ייקח עוד לפחות שני עשורים (זאת במקרה הטוב) עד שהמטרו יעמוד על תילו. שני עשורים הינם נצח במושגים נדל"ניים, ובמיוחד כשמידי שנה עולה באופן דרמטי המחסור בהיצע דיור, ובד בבד המחירים מזנקים, כמו גם המשכנתאות.

התמ"א 38, על כל חסרונותיה, הוכיחה את עצמה כפתרון נכון וטוב להתחדשות עירונית, ולמרות כל הביורוקרטיה של רישוי ומתן היתרים, עומדים כיום על תילם כ-80 אלף יחידות דיור שנבנו במסגרת התמ"א (רובם הגדול תמ"א 38/2, הריסה ובנייה מחדש) שבהם מתגוררים כרבע מיליון ישראלים המצוידים הממ"ד על כל צרה שלא תבוא.

ב-2014, פעלתי לקדם ולהגדיל את כמות התמ"א 38 ברמת גן, זאת כאשר הייתה מגמה של האטה באישור הפרויקטים. אולם כיום, על פי הבדיקה של משרדי, נמצאים על המדוכה בשלב כזה או אחר של אישורים כ-600-700 פרויקטים של תמ"א 38, רובם הגדול בגוש דן, היכן שממוקמות 109 התחנות. ובמילים אחרות, מדובר בהקפאה לאלתר של רבבות יחידות דיור, שיוכלו להיכנס לשוק ולעמוד על תילן כבר במהלך השנים הקרובות, ובכך לסייע מאוד למחסור בדיור, כמו גם למיגון התושבים כנגד רעידות אדמה והתקפות טילים. 

יתרה מכך: חלק נכבד מאותן תחנות מטרו עתידיות, ממוקמות היכן שקיימות שכונות מתפוררות ומתחמים הכמהים להתחדשות כאן ועכשיו, חלקם הגדול בניינים מיועדים לפורענות שעשויים בהחלט להינזק ואף לקרוס באותה תקופת ביניים מממושכת, עד שתמ"א/70 תצא אל הפועל.

לצערי אני רואה בהחלטה נמהרת ופזיזה זו, שנעשתה לטעמי ללא כל מחשבה, המשך למדיניות הזיג זג בכל מה שקשור לתמ"א 38. העובדה שכיום איננו עומדים כבר עם כ-200 אלף יחידות דיור שנבנו במסגרת התמ"א, איננה בגלל שהתוכנית אינה טובה דיה, אלא בשל העובדה שמקבלי ההחלטות בממשלה, במנהל התכנון וברשויות המקומיות, הכבידו עליה כל העת, קצבו את ימיה, העמיסו ביורוקרטיה שהבריחה יזמים, ובכך הלך לאיבוד חלק נכבד מהפוטנציאל הרב הגלום בה.

לסיכום, ההחלטה הזו הינה לדידי בבחינת הרע מכל העולמות והכנסת ההתחדשות העירונית בכלל ושוק הדיור בכלל לצמצום משמעותי של התחלות הבנייה ובמיוחד באזור הביקוש בגוש דן. אין לי אלא לקוות שגזירה זו תבוטל עד מהרה ותלך לעולם שכולו טוב, זאת דוגמת גזירות שונות ומשונות אחרות שפסו לשמחתנו מן העולם. 

*כותבת המאמר, ענת קריספין, היא מומחית לרישוי בנייה ועסקים ובעלת TLV TOP  

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות