יוסי חזן: "רשות מקומית שלא תפתח את שעריה להתחדשות עירונית – תתחרט על זה לעשורים קדימה"
"הלוואי שהייתי יכול להגיד שהמלחמה שינתה משהו ברצון ובנכונות של הרשויות" – ראיון אישי עם מנהל ההתחדשות העירונית בחברת קרדן נדל"ן
"הלוואי שהייתי יכול להגיד שהמלחמה שינתה משהו ברצון ובנכונות של הרשויות" – ראיון אישי עם מנהל ההתחדשות העירונית בחברת קרדן נדל"ן
יוסי חזן, סמנכ"ל התחדשות עירונית בחברת קרדן נדל"ן, שהחלה את דרכה לפני מעל ל-35 שנה ועוסקת בהתחדשות עירונית מעל עשור, התארח באולפן "מגדילים" ואמר כי לצערו המלחמה לא השפיעה על קידום הפרויקטים מצד הרשויות המקומיות.
חזן, שהתחיל את דרכו כעו"ד בתחום הנדל"ן, המשיך בתחום התחדשות עירונית ונכנס לעולם היזמי, אומר מתוך הפרספקטיבה ארוכת הטווח שהוא מביא עימו, כי: "הלוואי שהייתי יכול להגיד שהמלחמה שינתה משהו, בנכונות, ברצון לעזור ליזמים לקדם תוכניות אבל בפועל יש הרבה אמירות ולפעמים אנחנו נמצאים לפני שוקת שבורה, ונתקלים בהעדר מענה ובעיכובים רבים".
מה לגבי כל הקיצור הבירוקרטיים שמדברים עליהם?
"אנחנו עוד לא שם. הרשויות המקומיות צריכות תיקצוב ממשלתי, הממשלה לא עשתה משהו בעניין הזה. השנה המון יזמים יצאו לפריפריה, מתוך הבנה ששם צריך לעשות התחדשות עירונית, לא היה לתושבים איפה להתמגן, לא בצפון ולא בדרום. ראשי הערים שם הכי רוצים אבל הממשלה לא עוזרת להם. יש רצון גדול ויוזמות אדירות. יש לנו מתחם בשדרות שהתחלנו לקדם לפני המלחמה והדיירים דחפו אז החתימות במצב מדהים אבל צריך להתגבר על הפער הכלכלי. יש פתרונות אבל צריך לממש אותם".
עד כמה הפרויקטים הפכו להיות מרכבים יותר?
"אנחנו מוצאים את עצמנו בהתחדשות עירונית דור ב'. בדור א' היה פינוי ובינוי והרשויות היו נינוחות. היום יש מורכבויות אחרות, היזמים תפסו אזורים, הכל הצטמצם והולכים לטבעת הבאה, שאלו פרויקטים עם יחידות מסחר, קרקעות בבעלות שהיא לא פרטית, גופים ציבוריים נכנסים לתמונה וקשה מאוד להביא את זה לביטוי בתקן 21. אנחנו חווים את זה כמו כל היזמים וצריך שהרשויות יעשו את הסוויץ' כדי להוציא את הפרוייקטים לפועל".
הדיירים מבינים את המשמעות?
"הדיירים עברו בשנתיים האחרונות תהליך מעניין. הם העמיקו בידע ונהיו מקצועיים מאוד בתחום. מצד שני, גם עם חקיקה שקודמה וגם האווירה הכללית נותנת לדיירים יותר כוח. חייבים לאזן את הכוח.
"בסוף אנחנו מדברים על עסקת מכר, הדייר מוכר את הדירה ליזם, היזם מתחייב לבנות לו דירה גדולה ומשפרת יותר והדיירים צריכים להתנהג בתום לב, יש תופעות שצריך למגר. דיירים שכבר חתומים על הסכמים מחפשים את מיקסום התמורות עוד יותר. צריך לכבד את ההסכמים, זו עסקה מרצון ויש מנגנונים שמלווים את הדיירים עד שורת הרווח – כמה שהפרויקט ירוויח הם יקבלו יותר. מצד שני הם לא נוטלים חלק בהפסדים. אז כולם צריכים לנהוג בהגינות במשך השנים. כי זה פרויקט שלוקח זמן".
מה המטרה שלך?
"המנטרה שלנו בקרדן ושלי אישית, היא כשאנחנו בוחנים פרויקט אז מהרגע הראשון אנחנו צריכים לדמיין שאנחנו מוסרים את המפתח, אחרי שהוא בוצע. אומנות השכנוע וההחתמה זה דבר אחד אבל צריך לדעת לקדם תב"ע, להתמודד עם מורכבויות תכנוניות, קנייניות וכלכליות, לרתום את הדיירים לתהליך. החברות שעשו את זה הם בודדות, הדיירים מבינים שיש רק כמה חברות מסוימות שכבר עשו את זה ויש להן את האיתנות והידע. רשות מקומית שלא שתפתח את שעריה להתחדשות עירונית תתחרט על זה לעשורים קדימה. ההתחדשות גם תמתן את עליית מחירי הדיור, מלבד הערכים שזה מביא איתו, כמו השבחת נכסים סמוכים. הישראלים מחפשים פינוי בינוי, מחפשים אותנו".
בסיום הריאיון, מבקש חזן להעביר מסר אחד לאומי: "בנפשי ובנפשנו שכולם יהיו בבית, חייבים להחזיר את החטופים, אין תקומה בלי שהם בבית".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן