banner
ח"כ יעקב אשר // צילום: דוברות
ח"כ יעקב אשר // צילום: דוברות

הפחתת אחוז ההסכמה הנדרש בפינוי בינוי ומתן הקלות במס – הצעת החוק עברה את השלב הראשון

הצעת החוק עברה את אישור ועדת השרים לענייני חקיקה: שנתיים להגשת התוכניות, תמריצים ליזמים, הפחתת היטלי השבחה

כרמלה קופר 01.07.2025

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אמש (שני) את הצעת החוק של יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר, לשיקום מהיר של מבנים שניזוקו עקב מתקפת איבה. הצעת החוק מבקשת לתת מענה ולהתמודד עם מצב חירום של הרס בניינים רבים, באמצעות תמריצים כלכליים ותכנוניים, והסרת חסמים בירוקרטיים.

בין היתר מדובר במתן סמכויות לוועדות המקומיות לאשר תוכניות שיקום ייעודיות, ללא תלות בוועדות המחוזיות, כולל אפשרות להוספת זכויות בנייה והעברת זכויות בין מגרשים סמוכים, על מנת לתת כדאיות כלכלית ותימרוץ לייזמים ליישום הפרויקט.  בנוסף, מוצע מסלול רישוי מהיר לבנייה מחדש, פטור מאגרות והפחתת היטלי השבחה.

עוד כלול בהצעת החוק תיקון לחוק המקרקעין, שיאפשר להפחית את אחוז ההסכמה הנדרש מבעלי הדירות כמו בפרויקטים של פינוי בינוי, וכן מתן הקלות במס.

בנוסף, בשביל להבטיח שתהליך השיקום יתבצע במהירות האפשרית, הצעת החוק כוללת גם מגבלת זמן של שנתיים ממועד הזמן שהמבנה נהרס, להגשת התוכניות.  

"הדרך לשיקום הרס המבנים רצופה בבירוקרטיה ותהליכים מייגעים שיכולים להתמשך שנים רבות, והכלים הקיימים היום בחוק התכנון והבנייה אינם נותנים מענה מספק להתמודדות עם אירועי חירום כמו שחווינו במלחמה הזו. מכיוון שהכלים הקיימים בחוק התו"ב וכמו"כ בחלופת שקד חלים רק על מבנה המועמד לפינוי בינוי, אבל לא חלים על מגרש ריק", נמסר לאחר הדיון, "הצעת החוק מבקשת לפרוץ את מעגל הבירוקרטיה ולהאיץ את תהליך השיקום, באמצעות שורת תיקונים משמעותיים בחוק התכנון והבנייה ובחוק המקרקעין. ומתן "סל כלים" תכנוניים וכלכליים שיחולו על מבנים שניזוקו עקב מתקפת איבה".

יוזם החוק ח"כ אשר: "החקיקה הקיימת לא יודעת להתמודד עם מציאות של הרס פתאומי של מאות בתים, חוק השיקום המהיר שייזמתי הוא חיוני כדי שהמדינה תוכל להחזיר לתושביה את הדבר הבסיסי ביותר, קורת גג. נתנו לרשויות המקומיות כלים, הורדנו חסמים, יצרנו תמריצים, עכשיו זה הזמן לבנות מחדש, ומהר! ועדת הפנים בראשותי תקיים בימים הקרובים דיונים אינטנסיביים יחד עם משרדי הממשלה השונים, על מנת לקדם את הצע"ח ולהביאה לקריאה ראשונה, ולאחריה לקריאה שנייה ושלישית לאישורה הסופי".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות