"מטרו סיטי" ההזדמנות האמיתית של פרויקט המטרו
מתחת לפני השטח: לא רק תחנות מטרו אלא עיר תת קרקעית עם מיגון, מסחר, לוגיסטיקה, תעשייה קלה ומלאכה, תרבות ושירותי עירוניים // דעה
מתחת לפני השטח: לא רק תחנות מטרו אלא עיר תת קרקעית עם מיגון, מסחר, לוגיסטיקה, תעשייה קלה ומלאכה, תרבות ושירותי עירוניים // דעה
ישראל בונה מטרו. סוף סוף. זהו פרויקט תשתית היסטורי שעתיד לשנות את פני התחבורה בגוש דן, אך נדמה שהשיח הציבורי והממשלתי סביבו נותר שטחי מדי — תרתי משמע. אנחנו מתכננים רכבת תחתית, אך שוכחים את העיר התחתית. דווקא עכשיו, בעידן של מצוקות ביטחוניות, עומסי תנועה, מחסור בקרקע לבניה, ועלויות נדל"ן נוסקות, הגיע הזמן לדבר על השלב הבא הנדרש באבולוציה האורבנית הישראלית – מטרו סיטי – עיר תחתית חכמה המשולבת בעיר העילית ובמערך התחבורה. לא רק תחנות מטרו – אלא עיר תת קרקעית, הכוללת: מיגון לאוכלוסייה ומתחמי חירום לתשתיות לאומיות, שירותי מסחר, לוגיסטיקה, תעשייה קלה ומלאכה, תרבות ופנאי, שירותי עירוניים– כל אלה באינטגרציה חכמה המאפשרת המשך רצף תפקודי אישי, עירוני ולאומי במצבי קיצון ביטחוניים ואקלימיים.
ההתגברות באיומי הטילים, ובראשם האיום הבליסטי מצד איראן, מדגיש את מה שכבר ידוע לכל קובעי המדיניות: מדינת ישראל סובלת ממחסור חמור במרחבים ממוגנים לאזרחים. במקום לבנות מקלטים חדשים במרחב האורבני הרווי – משימה כמעט בלתי אפשרית במרכזי ערים – למה שלא נשלב את המיגון כבר בתכנון התשתיות התת קרקעיות של המטרו ושל הבניינים החדשים.
תכנון רב שכבתי של המרחב העילי עם מרחב תת קרקעי, המחבר את תחנות המטרו למקלטים עירוניים, מרכזי לוגיסטיקה, מתחמי תעסוקה ושירותי ציבור, יאפשר גישה מהירה ובטוחה הישר מהבניינים למרחבים ממוגנים גם בעת חירום – תוך שמירה על המשכיות תפקודית. זוהי הזדמנות אסטרטגית לחיזוק החוסן הלאומי, מבלי לוותר על חזון עירוני מתפקד ויעיל.
מעבר לשיקולים ביטחוניים, בנייה תת קרקעית מהווה מנוף כלכלי. נתחיל בחשבון פשוט: הקרקע הפנויה לבניה בגוש דן אזלה. כל דונם זוכה לערך אסטרונומי, והיכולת להקצות שטחים נוספים מעל פני הקרקע לצרכי מגורים, מסחר ושטחים פתוחים תלויה בהסטת שימושים תשתיתיים ותפעוליים אל מחוץ לערים ו/או מתחת לפני השטח.
יזמים וקבלנים ימצאו בתשתיות תת קרקעיות הזדמנות להשקעה בפרויקטים חדשניים נושאי תשואה, שישלבו מרכזים מסחריים, פתרונות לוגיסטיים מתקדמים, מרכזי אנרגיה ומחזור, אולמות תרבות ומתקני ספורט, תעשיה קלה ומלאכה הנדרשת במרכזי הערים ועוד, וכל אלו בחיבור ישיר למערך המטרו. השוק כבר מאותת לכיוון — זהו טרנד שצובר תאוצה בעולם.
מהלסינקי וסינגפור ועד מונטריאול וטורונטו – ערים מתקדמות בעולם כבר מזמן מבינות שהעומק הוא חלק מהנוף האורבני החדש. הלסינקי, למשל, הקימה במשך עשורים שכבות של מבני ציבור, חניונים, מרכזים ספורטיביים ותשתיות תת קרקעיות לשימושי שגרה וחירום – תוך ניצול החום שמצטבר מתחת לפני האדמה לחימום עירוני. מונטריאול מתהדרת ברשת תחתית של מרכזי קניות ושירותים, המחוברת לרכבת ולמבנים עיליים, המשמשת גם כמקום מפלט בתנאי החורף הקשים.
המודל הגלובלי כבר קיים. בישראל ניתן לראות ניצנים של הרעיון בהחלטת ממשלה מס' 1736 לקידום מדיניות לפיתוח תת הקרקע, ובתוכנית המתאר של תל אביב, תא/5000, המתווה את מדיניות הפיתוח העירונית לטווח הארוך, ובין היתר מאפשרת לראשונה בנייה של דירות בקומה מינוס אחת.
מטרו סיטי איננה פנטזיה אורבנית
היא כלי אסטרטגי מול איומים ביטחוניים, מענה למחסור במרחבים פתוחים, תנופה לשוק הנדל"ן, ועתיד התחבורה הציבורית. מטרו סיטי הינה חזון פורץ דרך והזדמנות היסטורית לעיצוב מחדש של המרחב העירוני בישראל וליצירת עיר חכמה, מתקדמת, יעילה ובת-קיימא.
למימוש הפוטנציאל הגלום בפרויקט, יש לפעול להשלמת מדיניות רגולטורית ותכנונית, ביצוע בדיקות היתכנות הנדסית, סביבתית וכלכלית, פיתוח שותפויות אסטרטגיות בין המגזר הציבורי והפרטי למימון הפרויקט, וביצוע פיילוט ראשוני באזור אחת מתחנות המטרו תוך שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, גורמי התכנון, הממשל והציבור. העתיד שייך למי שחושב לעומק!
* הכותב הינו יועץ כלכלי ואסטרטגי, בעבר ראש מינהלת פיתוח רובע תלפיות בירושלים
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן