banner
רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

28% אחוזי מס על המלט יביאו לעלייה דרמטית במחירי הדיור

התבשרנו שוב על מהלך המתוכנן במשרד הכלכלה, כמובן בלחץ אדיר של הלוביסטים של נשר, להטיל, לא פחות, 28 אחוזים מס על המלט המיובא. משמעות הדבר: ייקור מיידי של כל דירה ודירה ברבבות רבות של  שקלים, לעיתים אף מאות אלפים ומה שחמור לא פחות, תדלוק רמות המחירים בשוק הדיור כלפי מעלה // דעה

תמונה: רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

מאת: רוני מזרחי

שירו של נתן אלתרמן, "שיר בוקר", מכיל את המשפט בן האלמוות "נלבישך שלמת בטון ומלט". ואכן מדינת ישראל הוקמה נדבך, נדבך, טונות על גבי טונות של ברזל, מלט ושאר חומרי בניין.

אלא מאי? מאחורי האפופיאה הנפלאה הזו מסתתר סיפור עצוב. סיפור של מונופול רב שנים על תעשיית המלט. סיפור שלא איפשר במשך עשרות רבות של שנים לייבא מלט מחו"ל וייקר משמעותית, שלא לצורך, את עלות הבנייה ובדיעבד גם את מחירי הדיור.

אודה אל האמת: אנוכי, וכמוני עוד אלפי קבלנים ויזמים שתקנו לאורך כל אותן שנמים לנוכח המונופול הדרקוני של חברת נשר. החשש המובן היה, שמא אם נוציא לתקשורת את השערורייה הזו, אזי יוטל עלינו חרם ולא נוכל לבנות. פשוט כך.

וככה שתקנו ושתקנו, למרות שהמונופול הזה הוסיף כ-60 אלף שקלים למחיר דירה ממוצעת. אגב, אם נכפיל את הסכום הזה במספר הדירות שנבנו לאורך כל אותן עשרות שנים נגיע למיליארדים. פשוט כך.

במהלך השנים האחרונות סברנו שהמצב השתנה. ממשלת ישראל התירה, למרות הלובי החזק של חברת נשר, להתחיל ולייבא מלט מחו"ל. בעיקר ממדינות שכנות דוגמת יוון, טורקיה וקפריסין. נשר לחצה ולחצה להטיל מיסים על המלט המיובא, אולם שר הכלכלה הקודם, אלי כהן, עמד בפרץ ולבסוף הוטל מס סימלי. חסר משמעות.

והנה, התבשרנו שוב על מהלך המתוכנן במשרד הכלכלה, כמובן בלחץ אדיר של הלוביסטים של נשר, להטיל, לא פחות, 28 אחוזים מס על המלט המיובא. משמעות הדבר: ייקור מיידי (!) של כל דירה ודירה ברבבות רבות של  שקלים, לעיתים אף מאות אלפים ומה שחמור לא פחות, תדלוק רמות המחירים בשוק הדיור כלפי מעלה. 

אמנם בראשית השבוע הוחלט, ולאחר לחצים כבדים ביותר שלנו, לשכת הקבלנים, ושל ה"שולמנים" וגופים נוספים, לדחות את רוע הגזירה, אולם, וזה אולם גדול, הלוביסטים של המונופוליסטים ממשיכים לארוב בפינה ולחכות לשעת כושר ולנסות להשית עלינו, ועל הציבור כולו, את מס המלט המיותר הזה. 

גזירה זו, אם חלילה תמומש בשלב זה או אחר, תדיר מיידית רבבות זוגות צעירים ממעגל שוק הדיור ומה שלא פחות חמור, תכניס את שוק הבנייה כולו למיתון עמוק מאין כמותו. מאות קבלנים, שגם כך בקושי רב שורדים, ייתקעו עם פרויקטים, ייאלצו בלית ברירה להפטר מהמלאי או לעצור לחלוטין את הבנייה, וכל זאת, לפרוטוקול, דווקא בימים הקריטיים של אחרי מגיפת הקורונה.

סיפור המלט, לדידי, הינו רק מטפורה למצב ענף הבנייה במדינת ישראל בימים אלה. כולם יודעים שהמצב חמור מאין כמותו, כולם מדברים על פתרונות, אולם במקום פתרונות עומדים להחליט, מתחת לרדאר, החלטה לא סבירה שרק תתקע מקל נוסף בגלגלים של השוק המקרטע בלאו הכי.

אני מציע למקבלי  ההחלטות בממשלה: במקום להשית את הגזירה האומללה הזו, תתחילו להוריד מיסים והיטלים(!) מה שיתניע את השוק ויחזיר אותו לפסים. לדוגמא, למה לא לבטל בהוראת שעה את מס הרכישה על כל הדירות? נכון. המדינה "תפסיד", לכאורה, כמה רבבות שקלים על כל דירה, אולם לעומת זאת תרוויח בגדול אלפים רבים של עסקות, מה שיזרים לקופתה הרבה יותר כסף, שלא לדבר על אישוש שוק  הדיור. 

זוהי, כמובן, רק דוגמא קטנה אחת. דוגמא נוספת, כתחליף לתכנית מחיר למשתכן שנכשלה כשלון חרוץ ועלתה מיליארדים רבים לקופת המדינה, הינה להגדיל את זכויות הבנייה של הקבלנים בכל פרויקט בכ-30 אחוזים(שבס-כחלון) כשבתמורה הקבלנים ישווקו 30 אחוזים מהפרויקטים לזכאים במחירים מוזלים. מודל שכזה יוכל בהחלט להיות WIN WIN לכולם, לרוכשי הדירות, לקבלנים וכמובן למדינה ולשוק הדיור שיהנה מהרבה יותר התחלות בנייה.

על כן, לסיכום, צדק המשורר הדגול נתן אלתרמן כשכתב "אנו אוהבים אותך מולדת" ו"נלבישך שלמת בטון ומלט", אבל, וזה אבל גדול, חשוב שנאהב אותה באמת ולא את הלוביסטים והמונופוליסטים שמרוויחים כל העת על חשבון כלל ציבור רוכשי הדירות וכלל ציבור הקבלנים.

חומר למחשבה.

*כותב המאמר רוני מזרחי, הינו נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות