מהפכה בעולם התכנון: התיקון שיאפשר למינהל התכנון להוציא היתרי בנייה במקום רשויות מקומיות
על פי התיקון, במקרה שבו ועדה מקומית מעכבת הוצאת היתר, מוסד רישוי ארצי יפעל במקומה. מינהל התכנון: "היתר זה דבר שחייבים לממש"
על פי התיקון, במקרה שבו ועדה מקומית מעכבת הוצאת היתר, מוסד רישוי ארצי יפעל במקומה. מינהל התכנון: "היתר זה דבר שחייבים לממש"
מינהל התכנון יוכל לקדם הוצאת היתרים לתכניות בנייה משמעותיות, במקרים שבהם הוועדה המקומית מעכבת את הוצאתם. הכנסת אישרה השבוע את תיקון 160 לחוק התכנון והבנייה, המעניק סמכויות נרחבות למינהל התכנון בתחום ההיתרים, ומאפשר לו להוציא היתרים לתכניות של מעל 80 יח"ד, במקרה שבו הוועדה המקומית לא אישרה בקשה להיתר חצי שנה לאחר הגשתה.
על פי התיקון שאושר, שאותו יזמו חברי הכנסת יעקב אשר ואליהו ברוכי, תוקם רשות רישוי ארצית בעלת סמכות מקבילה לרשות הרישוי המקומית, שבמסגרתה ניתן לבצע הליך רישוי ולקבל היתר בנייה עבור פרויקטי מגורים הכוללים 80 יחידות דיור ומעלה, שישה חודשים חלפו מהמועד שבו הוגשה הבקשה ברשות הרישוי המקומית וטרם ניתנה החלטה על מתן היתר. על פי המצב הקיים, ניתן להוציא היתר בנייה שמונה חודשים מהמועד שבו נקלטה הבקשה ברשות הרישוי המקומית, והתיקון החדש מקצר הן את הזמן שניתן לרשות המקומית להוציא את ההיתר, וכן קובע את הנקודה שממנה ייספר הזמן מרגע שמוגשת הבקשה על ידי היזם, ולא מרגע קליטתה ברשות המקומית.
במינהל התכנון מגדירים את התכנית כדרמטית, ומנכ"ל המינהל, רפי אלמליח, אף הגדיר את רשות הרישוי הארצית בתור "הוותמ"ל של ההיתרים". במינהל התכנון מעריכים כי התיקון החדש יאפשר לזרז הקמ רפי אלמליח, תם של כ-48,000 יח"ד. רון רקח, מתכנן רשות רישוי ארצית: "היתר תואם תכנית זה דבר שחייבים לאשר ולקדם. ובכל הנוגע לתכנית בהיקפים משמעותיים, של מעל 80 יח"ד, אנחנו רוצים להביא את הבשורה שאי אפשר לעכב תכניות כאלה. אם זה יתקדם במקומנו ברמה המקומית – מצוין, אם לא, זה יתקדם בארצי. יש כאן החלטה דרמטית, כי עד כה בתחום רישוי למגורים לא היה גוף ארצי עם סמכויות מקבילות. בתחום התשתיות יש סמכויות מקבילות למוסד רישוי ארצי בהרבה דברים. במגורים מדובר בסמכות שניונית, הסמכות היא קודם כל של הרשות המקומית, ואף אחד לא ייקח את זה. אבל היה ולא יהיה כך, אז אחרי 6 חודשים מההגשה אפשר לבחון למה הדברים לא מתקדמים. זה גם משנה את האיזון מקליטת בקשה, שזה דבר שמישהו אחר עושה, להגשת בקשה, שאת זה היזם עושה. מרגע שהיזם מגיש את הבקשה מתחיל הזמן".
ומה אומרים ברשויות המקומיות? ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, מותח ביקורת על התיקון החדש: "זו הפקעה של סמכויות מהרשות המקומית. הוועדות המחוזיות והארציות יביאו להרס של הרשויות המקומיות אם יתחילו להתערב גם בפיתוח ובקביעת מספרי יחידות הדיור. יהיה הפקיד המוכשר ביותר, הוא לא יכול להיכנס בנעלי הרשות המקומית שמכירה את העיר ואת היכולות שלה ולקבוע סטנדרטים. ההתנהלות הנוכחית היא בבחינת ניסיון לכפות על הרשויות המקומיות תכנון עיר. בהיעדר תשתיות, זה יגרום לפשיטת רגל של הרשויות המקומיות".
רקח דוחה את הטענה הזו אומר: "זאת לא פגיעה בסמכויות, מדובר באיזונים. את המלחמות צריך לעשות בתכניות, לא בהיתרים. היתר זה דבר שצריך לממש. אין כאן פגיעה רשות המקומית, כי התכנית קובעת את מספר יחידות הדיור. ואם רוצים לממש את יחידות הדיור, חזקה על הרשות המקומית שהיא תממש אותן. ככה החוק עובד. איפה שלא יממשו את יחידות הדיור, שמה נתערב. היכן שהדברים ירוצו, לא תמצאו אותנו".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן