banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

השכנים סבלו מבניין חדש שהוקם לידם – ויקבלו פיצוי בגין עוגמת נפש

דיירי בניין בחולון תבעו חברה שבנתה בניין בסמוך אליהם, בטענה כי הם סובלים מליקויי הבנייה ומפגע אסתטי. בית המשפט קיבל את תביעתם אולם החברה הקבלנית המשיכה לערער עד לבית המשפט העליון, ונדחתה

זיו גולדפישר 01.02.2023

קיר בטון חשוף הנשקף מסלון דירה בגלל ליקוי בבניית בניין שכן, מצדיק פיצוי בגין עוגמת נפש – כך עולה מפסק דין בהליך משפטי שניהלו תושבים בחולון נגד חברת בנייה, בעקבות ליקוי שנגרם לדבריהם עקב בנייתו של בניין שכן. בית המשפט קבע כי גובה הפיצוי בגין עוגמת הנפש הוא 2,000 שקל לכל משפחה, וזאת בנוסף להוצאות נוספות. בסך הכל, נדרש הקבלן לשלם מעל 67 אלף שקל בגין הליקויים. השבוע הסתיים ההליך המשפטי סופית, לאחר שבית המשפט העליון דחה ערעור של החברה הקבלנית נגד פסק הדין.

את התביעה הגישו דיירי בניין ברחוב פיכמן בחולון. בתביעה שהגישו לבית משפט השלום בבת ים הם טענו כי בשנת 2017 בנתה החברה הקבלנית בניין מגורים בסמוך לבניין שלהם. לטענת התובעים, עם סיום הקמת הבניין החדש הם גילו כי חברת הבנייה ביצעה את עבודתה באופן רשלני, דבר שהביא לכך שהקיר שנשקף מחדרי הסלון בדירות נותר חשוף ומשופע בכתמים רבים באופן המהווה מפגע אסטטי חמור. טענות נוספות של הדיירים התובעים היא שהחברה הותירה בקומת הקרקע יציקות בטון בולטות, אריחים שבורים וכתמי מלט ובטון וגרמה לפגיעה במערכת האיטום של החניון התל קרקעי של הבניין, דבר שהוביל לכתמי רטיבות בחניון. 

את התביעה הגישו דיירים המתגוררים בעשר דירות בבניין. חוות דעת מומחה שהגישו לבית המשפט העריכה את עלות תיקון הנזקים ב-58,950 שקל. כמו כן, הם תבעו פיצויים בגין עוגמת נפש שנגרמה להם, לדבריהם, כתוצאה מהמפגע האסתטי, בסך של 7,500 שקל לכל דירה המסתכמים לסך של 75,000 שקל. בסך הכל הם תבעו 133,950 שקל.

החברה, מצדה, טענה כי היא הקימה את הבניין החדש כדין ובהתאם לתנאיו של היתר בנייה שניתן לה על ידי הועדה המקומית. עוד טענה החברה כי הקובלנה המרכזית של התובעים היא כי בנייתו של הבניין החדש גורמת לפגיעה בנוף הנשקף מדירתם, אך מדובר בטענות תכנוניות אשר היה עליהם להעלות בפני מוסדות התכנון במועדים הרלוונטיים.

החברה טענה עוד כי היא פנתה מיוזמתה לתובעים והייתה מוכנה להציב פיגום חיצוני אשר יאפשר לה לבצע טיח אקרילי בקיר הבניין שבנתה. לדבריה, התובעים סרבו להצעתה ודרשו חיפוי בפסיפס דווקא. החברה סירבה לדרישה זו נוכח העלות המשמעותית של חיפוי בפסיפס.

בית המשפט מינה מומחה מטעמו, כדי שיאמוד את עלות תיקוני הנזקים שנגרמו. הוא אמד את עלות תיקון הנזקים השונים ב- 34,364 שקל. בית המשפט אמד את הפיצויים שלהם זכאים הדיירים בגין עוגמת נפש שנגרמה בגלל הליקוי האסתטי. 

השופטת רונית אופיר קבעה כי: "קיר הבטון החשוף הנשקף מסלון דירתם של התובעים אכן מצדיק פיצוי בגין עוגמת נפש". עם זאת, היא ציינה כי התובעים יכלו להקטין את עוגמת הנפש ולתקן את המפגע במהלך התקופה. כמו כן, השופטת ציינה כי הדיירים יכלו להסכים להצעה של חברת הבנייה ולהוסיף את עלות חיפוי הפסיפס על מנת להקטין את עוגמת הנפש הנגרמת להם. "התובעים בחרו שלא לעשות כן ויש ליתן לכך ביטוי בפסיקת סכום הפיצוי", היא כתבה בפסק הדין. השופטת העמידה את גובה הפיצוי בגין עוגמת הנפש על 2,000 שקל לדירה, ובסך הכל 20,000 שקל.

בנוסף, החברה נדרשה לשלם הוצאות נוספות, ביניהם שכר טרחת המומחה, שכר טרחת עורך דין והוצאות משפט, ובסך הכל מעל 67 אלף שקל.

החברה ערערה על פסק הדין לבית המשפט המחוזי, ובנוסף ביקש להוציא צו לעיכוב ביצוע פסק הדין של בית משפט השלום. הערעור נדחה, והשופטת שרה דותן קבעה בפסק הדין כי: "מרגע שהחליט בית המשפט למנות מומחה מטעמו, הוא יאמץ את ממצאיו למעט במקרים חריגים". השופטת דותן דחתה, כאמור, את הערעור והטילה על החברה הוצאות משפט בסך 3,000 שקל.

החברה הגישה ערעור נוסף, הפעם לבית המשפט העליון. השופט אלכס שטיין דחה את התביעה, וציין כי "דין הבקשה להידחות אף מבלי לקבל תשובה". בנוסף, הוא כתב בהחלטתו כי "האמור בפסקי הדין קמא (הכוונה לפסקי הדין בבית משפט השלום ובמחוזי) מעוגן היטב בעובדות ובדין".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות