banner
מימין: יואל אבן מנדי שפיגלר ועליזה זיידלר גרנות // צילום: נוי נפתלי
מימין: יואל אבן מנדי שפיגלר ועליזה זיידלר גרנות // צילום: נוי נפתלי

"אצלנו עוד לא הוגשו בקשות לרישוי עצמי, ואני אומר שתפסיקו לפחד"

בדיון שערכה התאחדות האדריכלים, עסקו מהנדסי הרשויות בהשלכות של ביטול הקלות הבנייה וגם, בחשש ממערכת רישוי עצמי – תקציר

נושא הרישוי העצמי וביטול ההקלות היה אתמול במרכז דיון מקצועי שערכה התאחדות האדריכלים. אינג' יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים ציין כי: "יש הקלות שחבל מאוד שביטלו, אנחנו חשבנו שזה טעות להוריד את כל סוגי ההקלות אבל מטה הדיור רצו לבטל את ההקלות כי חשבו שזה מייצר עיכובים ברישוי. הסברנו שזה יכול לגרום לעיכובים אחרים כי זורקים את התהליך מהרישוי לתכנון ועכשיו שנצטרך תיקונים בתוכניות ישנות הן יחזרו לתכנון ויחייבו הכנת תב"ע." עם זאת הוא ציין כי הם נערכים לנושא והם יאשרו ליזמים לקבל היתר חפירה ודיפון ולצאת לתהליך מהיר של תב"ע מקומית על מנת לשלב את ההקלות הנדרשות לפרויקט איכותי. הוא ציין כי הוא פוחד מהפגיעה באיכות שיזמים יעדיפו לקדם פרויקטים ללא הקלות והאיכות תפגע. לדבריו, "יש תב"עות בסמכות מחוזית ובשלב ההיתר מגלים תקלות כמו קווי בניין לא מדויקים, היה לי בניין כזה ומזה אני פוחד ואני קורא לאדריכלים אל תוותרו על האיכות, תקבלו היתר חפירה ונצא לתב"ע מהירה." הוא ציין שיחד עם איגוד מהנדסי ערים הם מנסים לפתור את הבעיה בחקיקה ולאפשר לפחות חלק מההקלות.

מנדי שפיגלר, מהנדס הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה ישובי הברון ציין כי: "כל הנושא של ביטול ההקלות לא לקח בחשבון את המלחמה. הרבה אנשי מקצוע היו במילואים חלקם חודשים ארוכים וביקשנו שידחו בשנה ולא הסכימו. המשמעות של ביטול ההקלות הוא שנצטרך לעשות תב"עות כדי לקדם פרויקטים.

שפיגלר התייחס גם לנושא הרישוי העצמי וציין כי הגידול הצפוי באוכלוסיית ישראל מחייב בנייה של 200,000 יח"ד בשנה. היום אנחנו במחסור של מיליון דירות ואם האדריכלים לא יכנסו לתחום של הרישוי העצמי אז מדינת ישראל לא תעמוד בקצב. אצלנו עוד לא הוגשו בקשות לרישוי עצמי ואני אומר שתפסיקו לפחד".

מימין: עליזה זיידלר גרנות, אורנה אנגל, יואל אבן מנדי שפיגלר // צילום: נוי נפתלי
מימין: עליזה זיידלר גרנות, אורנה אנגל, יואל אבן מנדי שפיגלר // צילום: נוי נפתלי

עליזה זיידלר גרנות מהנדסת העיר כפר סבא ציינה כי: "הם התכוננו לביטול ההקלות באמצעות אישור תוכניות מקומיות כמו תוכנית לפיצול צמודי קרקע, תוכנית לבריכות, תוכנית לגגות על מנת להפחית את הצורך בהקלות בהיתרים בתחומים אלו. אבל ביטול ההקלות יצר בעיה בקידום פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה כי על מנת לתת ליזמים מכפיל של 1 ל-3 נדרשת תוספת קומות שעד היום ניתנה במסגרת הקלות. הארכנו בעיר את תמ"א 38 עד להכנת תוכנית התחדשות בניינית שנמצאת רגע לפני הפקדה אבל עד לאישורה היזמים נמצאים במצב ביניים. לכן אנחנו הודענו לכל היזמים להגיש את הבקשות להיתר עם ההקלות גם אם הן עדיין לא מושלמות עד 31 בדצמבר כדי שנוכל לקלוט אותן ולתת את ההקלות למי שעוד אפשר.

בנושא הגשת תב"עות קטנות במקום הקלות היא ציינה כי חשוב שתדעו שהוועדות המקומיות לא בנויות לקבל הרבה מאוד תוכניות קטנות. בכפר סבא עיר של 110,000 תושבים יש 2 אנשים שעוסקים בתכנון והם לא יוכלו להתעסק בתוכניות בודדות ונקודתיות לתיקון קווי בניין".

אדריכל אסף אשרוב העביר הרצאה בנושא הרישוי העצמי וציין כי: "האדריכלים לא צריכים לחשוש מהנושא. לדבריו היום כמעט כל אדריכל יכול להיות מורשה להיתר וזה פותח את הדלת לא רק למשרדים הגדולים בענף. ההליך של הגשת היתר זהה לתהליך היום, האחריות על האדריכל קיימת גם היום ב-100% ולכן זה לא צריך להפחיד את האדריכלים וגם הביטוח לא יקר יותר והוא ביטוח פרויקטלי. ההבדל העיקרי הוא שבמסגרת הרישוי העצמי הוועדה המקומית היא זאת שיכולה להגיש ערר על ההיתר תוך 6 חודשים".

לדבריו הצטרפה ארנה אנג'ל יו"ר התאחדות האדריכלים שקראה לאדריכלים לא לחשוש מכניסה לתחום הרישוי העצמי. אנג'ל התייחסה גם לתערוכה שהוצגה בגלריה של 188 העבודות שהוגשו לתחרות אות האדריכל וציינה כי: "אני מלאה בתחושה של גאווה לראות כאן את הקירות מלאים בכישרון אדיר ומודה לכם על התשוקה, היצירתיות והנשמה ששמתם בכל עבודה."

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות