banner
המתחם הבדואי שהוקם שלא כחוק // צילום: זיו גולדפישר
המתחם הבדואי שהוקם שלא כחוק // צילום: זיו גולדפישר

בית המשפט הרשיע בדואים בהשתלטות על קרקע חקלאית ברחובות

במשך עשרות שנים התגוררה משפחה בדואית על קרקע חקלאית סמוך לשכונת חבצלת. בעקבות פעילות של תנועת רגבים הוגש כתב אישום

זיו גולדפישר 28.05.2023

עבירות בגין שימוש במקרקעין בניגוד לתכנית אינן מתיישנות, ולכן העדר האכיפה לאורך השנים אין בו להוות הגנה להמשך ביצוע עבירה מסוג זה. כך קבע בית המשפט, שהרשיע מספר נאשמים בדואים, שבנו מאהל לא חוקי סמוך לשכונת חבצלת ברחובות, בעבירה על חוק התכנון והבנייה. מפסק הדין עולה כי כתב האישום הוגש לאחר התערבות של עמותת הימין "רגבים", לאחר שבעיריית רחובות נמנעו במשך שנים לפעול נגד עבירות השימוש במקרקעין שלא כחוק.

מכתב האישום, שאותו הגישה הוועדה המקומית רחובות, הנאשמים עושים שימוש במקרקעין המצויים ברחוב הרותם ברחובות, החל מחודש דצמבר 2017 לפחות, ללא היתר. עוד נכתב בכתב האישום כי המקרקעין הם שטחים פתוחים אשר ייעודם לחקלאות. הנאשמים, כולם בדואים, בנו מספר מבנים למגורים מקונסטרוקציית עץ וקירוי פח וברזנט ללא היתר בנייה.

לטענת הנאשמים, הם מתגוררים בשטח עשרות שנים. אחד הנאשמים, אבי המשפחה בן 83, העיד כי הגיע לעיר רחובות בשנת .1958 התחתן שם כעבור שנתיים. לדבריו, ילדיו נולדו במקרקעין. הוא טען עוד כי הבנייה ישנה, מהתקופה שעבר להתגורר במקרקעין, וכי איש לא פנה אליו בכל השנים שחלפו, כך שהפניה הראשונה הייתה בשנת 2017, אז דרשו ממנו להגיע לבירור.

מפרוטוקול הדיון עולה שכאשר הנאשם נשאל אם בדק מי הבעלים של המקרקעין, הוא השיב שהגיע למקום ומצא בית עם באר מים ואף אחד  לא אמר לו כלום. לדבריו, הוא עבד בפרדסים שם, ומישהו אמר לו לגור שם וכך עשה. לדברי נאשם נוסף, בנו של מי שבנה את המאהל הלא חוקי, רק בשנת 2017 גילו שיש בעיה, שכן כל השנים איש לא פנה אליהם. 

המפקח מטעם העירייה העיד כי הוא ביצע את פעילות האכיפה בשטח בהנחיית היחידה הארצית לבצע אכיפה בשטחים פתוחים. לטענת הנאשמים, יחידת האכיפה הארצית החלה לפעול נגדם בעקבות פניית עמותת רגבים. מסיבה זו, נטען, דוח הפיקוח של המפקח אינו יכול לשמש כראיה נגד הנאשמים ואין לתת לו כל משקל.

עוד טענו הנאשמים כי אין מקום להרשיעם בעבירות המיוחסות להם, מכיוון שהן התיישנו ולא  היה מקום להגשת כתב האישום. לשיטת הנאשמים, עבירת השימוש היא נגזרת של עבירת הבניה ללא היתר, אשר התיישנה ולכן גם עבירת השימוש התיישנה לטענתם.

השופטת אדנקו סבחת-חיימוביץ דחתה את טענת הנאשמים: "תקופת ההתיישנות לעבירה נקבעת בהתאם לסיווגה. בענייננו, מדובר בעבירה של שימוש, עבירה נמשכת שאין בה התיישנות ולכן דין טענות הנאשמים להתיישנות עבירת השימוש להידחות. עבירת השימוש היא עבירה נמשכת וזו לא הופסקה על ידי הנאשמים ועל כן העדר האכיפה לאורך  השנים אין בו להוות הגנה לנאשמים להמשך ביצוע העבירה".

הנאשמים טענו עוד כי החקירה נגדם החלה בגלל יוזמה של עמותת רגבים. לטענתם כתב האישום הוא תולדה של מה שהם כינו "רדיפה של מי שאינם יהודים על ידי עמותת  רגבים". לשיטתם, המאשימה נכנעה ללחץ של העמותה והגישה את כתב האישום כנגד הנאשמים. גם את הוטענה הזאת השופטת סבחת חיימוביץ דחתה: "גם אם האכיפה בתיק זה החלה בשל תלונת עמותת רגבים לא מצאתי שיש בכך כל פגם.  לא אחת אכיפה מתחילה בדיווח של גורם בעל עניין. בנסיבות אלה, אין בדיווח של עמותת רגבים למנוע אכיפה כנגד הנאשמים".

על רקע זה, השופטת הרשיעה את הנאשמים בעבירות של שימוש במקרקעין בניגוד לתכנית ושימוש בעבודה אסורה.

עו"ד בועז ארזי מתנועת רגבים מספר בתגובה: "גלגלי הצדק מתגלגלים לאט. מדובר בהשתלטות בלתי חוקית של בדואים על קרקע יהודית פרטית ברחובות לאורך כ-60 שנים, כאשר רק פניה שלנו עוררה את פקחי העירייה והיחידה הארצית לאכיפה לפעול. והנה, סוף סוף, לאחר הליך משפטי שנמשך שנים, פסק בית המשפט להרשיע את העבריינים. נקווה לראות בהמשך לכך גם את התגשמות הצדק: פינוי המתחם והשבת הגזלה לבעליה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות