banner
שטחי המועצה // באדיבות מ.א מגידו
שטחי המועצה // באדיבות מ.א מגידו

מ.א מגידו מקדמת תכנית מתאר שתכפיל את אוכלוסייתה ותהפוך את כלא מגידו למלון

"הסנטרל פארק של ישראל": תכנית לשימור השטחים הפתוחים, פיתוח תיירות והפיכתו של כלא מגידו למלון בוטיק לתיירים

זיו גולדפישר 24.10.2023

הכפלת מספר התושבים, הפיכת בית כלא למתחם תיירותי, ושימור שטחים פתוחים במטרה להפוך ל"סנטרל פארק" של ישראל: המועצה האזורית מגידו מקדמת תכנית כוללנית, שבמסגרתה מספר תושביה צפוי לגדול ל-25,000. בנוסף, התכנית מציעה פיתוח תיירות, בדגש על תיירות נוצרית, ומשמרת את שטחיה הפתוחים של המועצה. "התכנית מתייחסת לאופי המיוחד שיש למועצה מבחינת רוח המקום, המרחב הביוספרי, וכל המאפיינים הפיסיים שיש למועצה, ביניהם התיירותיים, הקהילתיים והחקלאיים", אומר מהנדס המועצה, ברוך שמיר. השבוע צפויה ולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים של המועצה הארצית) לקיים דיון בתכנית.

ברוך שמיר, מהנדס מ.א מגידו // צילום עצמי | Depositphotos
ברוך שמיר, מהנדס מ.א מגידו // צילום עצמי | Depositphotos

המועצה אזורית מגידו ממוקמת במחוז צפון בין עמק יזרעאל ורכס רמת מנשה. היקף האוכלוסיה במועצה עומד כיום על כ-12,000 נפש. שטח השיפוט של המועצה עומד על כ-173,420 דונמים, כאשר רובו שטחים פתוחים רציפים. התכנית היא תכנית לטווח ארוך ומכוונת לקיבולת של כ-25,000 תושבים במועצה. שמיר: "תכנית מתאר כוללנית היא תכנית ברמת תכנית אב. היא  מתווה את החזון האסטרטגי תכנוני שחל המועצה לטווחים ארוכים, כולל להביא את האוכלוסיה ל-25,000 תושבים. היא נוגעת לכל הנושאים התכנוניים".

במועצה 9 קיבוצים (גבעת עוז, מגידו, משמר העמק, הזורע, רמת השופט, דליה, עין השופט, רמות מנשה, גלעד), 2 מושבים (מדרך עוז, אליקים), מושבה אחת (יקנעם המושבה) וישוב אחד ללא הגדרה (עין העמק). רוב התוספת לאוכלוסיה צפויה להיות ביישובים הסמוכים לעיר יקנעם עילית (יקנעם המושבה, אליקים, עין העמק). ביתר היישובים, שרובם קיבוצים, הצמיחה תהיה מתונה יותר.

שמיר: "כל יישוב קיבל את פוטנציאל הגידול שלו בהתאם לאופיו והמיקום שלו. הסיבה ששלושת המושבים, יקנעם המושבה, אליקים ועין העמק קיבלו תוספת רצינית לגידול שלהם זה בגלל הקרבה לעיר יקנעם עילית. כי אלה יישובים צמודים עיר, ומתייחסים אליהם אחרת מיישובים שהם יותר פריפריאליים ויותר כפריים וצריכים להישאר בעלי אופי כפרי יותר".

דגש מיוחד התכנית שמה בפיתוח תיירות, ובעיקר כזו הפונה לעולם הנוצרי. אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בישראל, ובעל מעמד מיוחד בעולם הנוצרי, הוא תל מגידו, המזוהה עם הארמגדון, הנקשר בברית החדשה עם אחרית הימים. על פי התכנית, אזור צומת מגידו ייהפך למרכז תיירותי, וכלא מגידו, שבו התגלו ממצאים ארכיאולוגיים ייחודים, כולל בית תפילה קדום ופסיפס מרהיב, אמור להפוך למלון בוטיק. על פי התכנית, מבנה הטיגארט (תחנת המשטרה הבריטית שבה הוקם הכלא) יהפוך למלון, והכלא יועתק למתחם בתי כלא שייבנה סמוך לשם. בנוסף, התכנית מציעה גן לאומי סביב מתחם מחנה ליגיון הרומי השישי (לגיו) שנחשף סמוך לתל מגידו.

שטחי המועצה // באדיבות מ.א מגידו
שטחי המועצה // באדיבות מ.א מגידו

שמיר: "התכנית מקדמת פעילות תיירותית בכלא מגידו, שהוא מתחם בפני עצמו שהולך להתפתח לאחר פינוי הכלא לאשכול בתי הכלא החדשים. המתחם החדש יהיה ק"מ דרומית מערבית מהכלא הנוכחי, והוא יאגד ארבעה בתי כלא, כולל כלא מגידו הנוכחי שיהפוך למתחם תיירותי מלונאי, הטיגרט, מבנה המשטרה הישן, יהפוך למלון בוטיק בתקווה שיבואו צליינים למקום, שבו נמצא פסיפס נדיר מאוד, שהתקופה שלו מתארכת אותו למבנה התפילה העתיק ביותר בעולם. לכן יש לזה חשיבות מיוחדת. הכוונה להביא לשם תיירים אוונגליסטים שיראו את רצפת הפסיפס הנדירה. יהיה פיתוח של כל המוקדים סביב צומת מגידו, כמו מתחם הלגיו, מחנה הלגיון הרומי השישי, שהולכים לחשוף אותו ולהפוך אותו למוקד תיירותי יחד עם תל מגידו".

שמיר מוסיף כי התכנית משמרת את השטחים הפתוחים הרבים שיש בתחומי המועצה, במטרה להגן עליהם מפני פיתוח ובנייה. "רוב שטחי המועצה, 96 אחוזים, זה שטחים פתוחים – שטחים חקלאיים, שמורות טבע, יערות, נחלים, כל מה שפתוח ולא מבונה. לתפיסה של השטחים הפתוחים יש חשיבות. המועצה האזורית מגידו אמורה להיות הסנטרל פארק של ישראל בגלל ריבוי השטחים הפתוחים כמרחב ביוספירי עם תועלות אקולוגיות מיוחדות, ולכן החשיבות על השמירה על המרחב הביוספירי".

את התכנית יזמה המועצה האזורית מגידו. עורכת ראשית: דורית שפינט, גורדון אדריכלים ומתכנני ערים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות