בכירות ענף הנדל"ן: אנחנו עדיין חוששות להביע את דעתנו. זה עדיין ענף עם רוב גברי, אנחנו צריכות להיות מושלמות
המהפכה הנשית הגיעה גם לענף הנדל"ן, שנחשב באופן מסורתי לגברי. מה יתרונותיהן של נשים, ומה האתגרים שעומדים מולן?
המהפכה הנשית הגיעה גם לענף הנדל"ן, שנחשב באופן מסורתי לגברי. מה יתרונותיהן של נשים, ומה האתגרים שעומדים מולן?
איך השתנה ענף הנדל"ן והבינוי מבחינת ייצוג נשי והאם לנשים יש יתרונות ייחודיים משלהן כמארגנות דיירים? על השאלה הזו השיבו בכירות בעולם הנדל"ן, שהשתתפו בכנס שולחן עגול שערך "מגדילים" לרגל יום האישה, בהנחיית כרמלה קופר. לשאלות הללו יש יותר מתשובה אחת, אבל דבר אחד ברור: שיעור הנשים בתפקידים בכירים בענף שנחשב עד לאחרונה כגברי – ענף הבינוי והנדל"ן – גדל באופן עקבי.
ענף הבינוי והנדל"ן נחשב באופן מסורתי כנחלתם של גברים. אופי העבודה, שהיא פיזית ברובה, הלחץ הנלווה לעבודה בענף, וההיסטוריה ארוכת השנים שלו מאופיינים בדומיננטיות גברית. אבל כמו ענפים רבים בכלכלה ובחברה, גם ענף הבנייה זוכה לנוכחות נשית שהולכת וגוברת, ולא תמיד הכניסה של נשים לתחום הייתה קלה.
את המציאות אפשר ללמוד מסיפורה של עו"ד קרן כהן ראובן, השותפה במשרד כהן ראובן יחד עם בעלה, ומתמחה בייצוג דיירים. "את דרכי התחלתי כמייצגת המדינה בפינוי פולשים. הצלחתי להגיע להישגים משפטיים משמעותיים, שאפשרו למדינה לקדם פרויקטים על קרקעות יקרות. מתוך החספוס הזה הבנתי שההתייחסות אלינו היא בדרך מסוימת, בגלל שאנחנו נשים. ולמרות זאת, אני מאמינה שכשמגיעה עורכת דין חזקה שמייצגת את הלקוחות שלה בצורה לא מתפשרת, הוא תתמודד עם כל הקשיים מול היזמים".
"את הנשים שופטים לחומרה", אומרת שמאית המקרקעין דליה עסיס, המייצגת דיירים. "אם ניקח את ראש העיר חיפה, עינת קליש, היא הייתה אכזבה – ואישה שמאוכזבים ממנה שופטים אותה לחומרה. אנחנו צריכות להיות מושלמות". עו"ד רוית סיני, המתמחה בייצוג דיירים בפרויקטים של התחדשות, מוסיפה כי: "אני כאישה נתקלת בהרבה איומים גבריים".
אך גם אם נשים מתמודדות עם קשים, עו"ד רונית אלפר, לשעבר יו"ר ועדת ערר והיום בעלת משרד עורכי דין, ומומחית לתכנון ובניה, מבהירה כי הן הגיעו להישגים מרשימים בתחום הנדל"ן: "אנחנו בתפקידי המפתח, ומגיעות למקום שאנחנו רוצות", היא אומרת – אך מוסיפה הסתייגות: "עם זאת, אנחנו עדיין חוששות להביע את דעתנו. זה עדיין ענף עם רוב גברי".
ועם כל זאת, לכניסתן של נשים יש יתרונות, בעיקר בכל הנוגע לאינטראקציה מול הדיירים. "אנחנו מדברות עם הדיירים, אנחנו סוג של פסיכולוגים", אומרת עו"ד אזולאי קורקין, בעלי משרד יעל אזולאי קורקין, המתמחה בייצוג דיירים. "אני קוראת לנשים להצטרף לתחום הזה, כי יש לנו יכולות, בינה, אורך רוח, רגישות – הרבה דברים אנחנו מביאות איתנו".
ועם כל הקשיים, את המהפכה של כניסת נשים לעולם הבינוי וההתחדשות העירונית אי אפשר לבטל. "אחד הדברים שעליהם לא חשבתי לפני 25 שנים, כשהתחלתי לעסוק בתהליכי פינוי בינוי במשרד השיכון והבינוי הוא שאפגש עם כל כך הרבה נשים חכמות ומוכשרות", אמרה בכנס אדר' סופיה אלדור, אדריכלית חברת אזורים, אחת מהנשים המנוסות והוותיקות בתחום ההתחדשות העירונית.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן