banner
דורון אריאל // צילום: צביקה גולדשטיין
דורון אריאל // צילום: צביקה גולדשטיין

המדינה צריכה קודם לבנות את כל העיר ולא את הדירות

במציאות של ימינו, קשה לראות מצב של 280 אלף התחלות בנייה בשלוש שנים, כשאין תשתיות ברשויות המקומיות וכשראשי הערים מסרבים לאשר היתרים בהעדר שטחים למוסדות ציבור ולתשתיות // דעה

עו"ד דורון אריאל 23.06.2022

"תוכנית הדיור" החדשה שהציגו השבוע שרי האוצר, השיכון והפנים, רחוקה מלהיות תוכנית לטיפול בשוק הנדל"ן הישראלי על כל כשליו. לתפיסתי מדובר באוסף של אמירות סתמיות שנזרקו לחלל האוויר במסיבת עיתונאים חגיגית, שהשר ליברמן הודה שהיה מופתע שלא הודלפו לתקשורת קודם לכן. אולי כי לא היה מה להדליף? 

אני סבור שאין בתוכנית דבר וחצי דבר, אין בה שום בשורה, אין בה צעדים אופרטיביים להגדלת ההיצע, אין בה מהלכים לתיקון העיוותים בהליכי התכנון ולצמצום הבירוקרטיה המכבידה. ליברמן, אלקין ושקד פשוט עטפו את האמירות במצגת יפה וססגונית עם הרבה טבלאות וגרפים והציגו אותה לתקשורת. גם אחריה שוק הנדל"ן עדיין ממתין לפתרונות. 

הפתרון המרכזי למצוקת הדיור הוא היצע, היצע ועוד פעם היצע, ואת זה ליברמן וחבריו כנראה שכחו. הם דיברו על יעדים של 500 אלף דירות מתוכננות לשנים 2022-2025, ממוצע של 125 אלף בכל שנה, אבל מינהל התכנון מגרד את תחתית החבית בהקשר זה ורחוק מלעמוד ביעד השאפתני. השרים דיברו גם על 70 אלף התחלות בנייה בכל שנה, אבל בפועל המספרים של השנים האחרונות מצביעים על הרבה פחות מכך. אז הם דיברו. לטעמי מדובר רק ברעש וצלצולים, צעדים אמיתיים לא היו.
במציאות של ימינו, אני לא רואה מצב שיהיו 280 אלף התחלות בנייה בשלוש שנים, כשאין תשתיות ברשויות המקומיות שיאפשרו היקפי בנייה כאלה, כשראשי הערים מסרבים לאשר היתרים ובצדק –בגלל שאין להם שטחים למוסדות ציבור, לגני ילדים ובתי ספר ולתשתיות תחבורה. 

במקום להציע פתרונות להגדלת ההיצע, הממשלה מתעסקת שוב ושוב בלדכא את הביקושים. הוכח כבר בשנים האחרונות שזה לא עובד. המדינה חייבת לקחת בחשבון את הגידול הדמוגרפי הצפוי בעשורים הקרובים – אוכלוסיית ישראל צפויה להכפיל עצמה לכ-15 מיליון איש בעשורים הבאים, ולהבין שעליה להיערך לכך עם עוד כ-1.5 מיליון דירות לפחות. הפתרון היחידי לדעתי הוא הקמת שתי ערים חדשות ענקיות בדרום ובצפון הארץ שהמדינה תקים מא' ועד ת'. כבר 30 שנה שלא נבנו כאן ערים חדשות והגיעה העת. 

בניגוד למה שנעשה עד היום, בערים אלה המדינה צריכה קודם לבנות את כל העיר ולא את הדירות. ליצור תשתיות, תחנות רכבת מהירה, לבנות מוקדי תעסוקה ענקיים, מוסדות ציבור, גני ילדים ובתי ספר, אזורי מסחר ובילוי – ורק אז להתחיל לבנות את הדירות. כך מתכננים עיר, לא להיפך. רק כך פועלת מדינה שרוצה לפתור משבר דיור, לא רק לחפש את הפנסיונרים שרכשו דירות להשקעה שיהיו להם לפנסיה. יש למדינה את התקציבים לכך, אנחנו בעודף תקציבי, יש קרן עושר – רק דרושה נכונות.
במקביל להקמת הערים החדשות, המדינה צריכה להמשיך ולפתח את הערים הקיימות – באמצעות התחדשות עירונית בהיקפי ענק. לשם כך היא חייבת לשחרר את החסמים שמעכבים את ההתחדשות, לתקצב את הרשויות המקומיות שיאפשרו את הבנייה, ולדאוג לתשתיות הנלוות.  

ואולם, לצערי הרב אין היום שרים אמיצים בממשלה, יש שרים שיודעים לעשות מצגות. מה שראינו במסיבת העיתונאים היה מופע יחצנות ותו לא שנועד להנדס את התודעה ולהרשים את התקשורת – "פייק ניוז נדל"ני". 

*כותב המאמר, עו"ד דורון אריאל, הינו מומחה למקרקעין מייסד פירמת דורון אריאל ושות'

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות