banner
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos

הריבית נותרה ללא שינוי – הנגיד קרא להפנות תקציבים למלחמה

פרופ' אמיר ירון: "להמשיך ולספק מעטפת תקציבית לכוחות הביטחון ולמערך הלוחם". הקלה על בעלי המשכנתאות לא בסדר העדיפויות

הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.75%, ונימקה את ההחלטה: "למלחמה גם השלכות כלכליות שונות, הן על הפעילות הריאלית והן על השווקים הפיננסיים. בנק ישראל נקט במספר צעדי מדיניות התמודדות עם המצב. השווקים הפיננסיים מתפקדים וחלק ניכר מהפעילות הכלכלית נמשך כסדרה". 

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, קרא לנתב את התקציבים למלחמה, ואמר כי: "עומדות לנגד עינינו שלוש מטרות מרכזיות: ראשית, עלינו להמשיך ולספק מעטפת תקציבית שתאפשר לכוחות הביטחון ולמערך הלוחם לנהל את המלחמה. שנית, עלינו לדאוג לסיוע לתושבי העוטף ומשפחות הנפגעים והנעדרים ולתמוך באוכלוסיית המילואים המגויסת ובאלו המאיישים את מערכי החירום וההצלה. מטרה שלישית היא למתן את ההשפעה המאקרו-כלכלית של המלחמה על המשק. זאת, בין היתר, באמצעות מענקי המשכיות עסקית וסיוע תזרימי והלוואות בערבות מדינה שיתמכו ביכולת של עסקים, בעיקר קטנים ובינוניים, שהיקף פעילותם נפגע, לעמוד בהוצאות הקבועות ובהוצאות השכר שלהם ולצלוח את התקופה הנוכחית".

המטרה: "ייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות"
חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו-כלכלית בהתאם למידע הראשוני שנצבר מתחילת המלחמה והתחזית מלווה באי-ודאות גבוהה במיוחד. בהנחה שהמלחמה תתרכז בזירה הדרומית במהלך הרבעון האחרון של השנה, התוצר יצמח ב-2.3% וב-2.8% בשנים 2023 ו-2024 בהתאמה. מהבנק נמסר כי צפוי שהפגיעה בפעילות המשקית תביא לגידול בגרעון בתקציב הממשלה שיסתכם ב-2.3% תוצר וב-3.5% תוצר בשנים 2023 ו-2024, בהתאמה. לאור זאת, יחס החוב לתוצר בסוף שנת 2024 צפוי לעמוד על כ-65%.

"על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, והפעילה תכניות למכירת מט"ח ולאספקת נזילות בשוקי ההחלף והריפו. תוואי הריבית והפעלת כלים מוניטריים נוספים יקבעו בהלימה עם תכלית זו ובהתאם להתפתחות המלחמה ולנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על-מנת להמשיך ולתמוך ביציבות השווקים ובהשגת יעדי המדיניות ובצרכי המשק", כך נמסר בהודעה.

ענף הבנייה: חוסר ודאות
בכל הנוגע להיקף הפעילות בשוק הדיור, זה מוסיף להתמתן וישנם קשיים בפעילות ענף הבנייה בטווח הקצר לאור המלחמה. מחירי הדירות יורדים וקצב עליית מחירי הדירות בשנים-עשר החודשים האחרונים התמתן ל-0.8%. בחודשים יולי-אוגוסט 2023 מדד מחירי הדירות ירד ב-0.4% ומחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.6%. "בהיקף העסקאות ובביצועי המשכנתאות האטה מגמת הירידה, אולם לא ניתן ללמוד מכך לגבי ההמשך בשל חוסר הוודאות שיוצרת המלחמה", נמסר עוד. 

בחודש ספטמבר ניטלו משכנתאות בסך 5.5 מיליארדי שקל. העלייה בסעיף שירותי הדיור בבעלות מתוך מדד המחירים לצרכן מתמתנת ועומדת על 5.5% בשנה האחרונה. בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של 3.5% בחודש ספטמבר ועבור השוכרים בחוזים החדשים נרשמה עלייה של 7.6%.

הקלה על בעלי המשכנתאות לא בסדר העדיפויות
מאור אוחנה מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות, מסביר כי: "במאזן השיקולים של בנק ישראל הייתה העדפה לשמור על יציבות השקל על פני מתן הקלה לבעלי המשכנתאות.  ייתכן ובהחלטת הריבית הבאה ובהתאם להתפתחות במערכה הצבאית נראה הורדת ריבית". 

עוד לדבריו, "הציבור הרחב יכול לבקש הקפאת משכנתא אולם הוא ייחויב בתשלום ריבית על תקופת ההקפאה  (ריבית דה ריבית) והצמדה למדד (במסלולים צמודי מדד), שמשמעותה ייקור בפועל של ההלוואה כך שמדובר בהטבה יקרה שבטווח הקצר מסייעת לבעלי המשכנתאות אולם בהמשך היא תכביד על יתרת ההלוואה לכן, מומלץ  להיעזר בכלי של הקפאת המשכנתא רק במקרה שההכנסה אכן נפגעה בצורה משמעותית בטווח הקצר ויש סכנה משמעותית לאי עמידה בתשלומים, אם ניתן באמצעות צמצום הוצאות זמני לעבור את התקופה ללא הקפאת המשכנתא מוטב לא לנצל את ההטבה".

עדי ניניו, מנכ"ל אלדר משכנתאות להכרזת הריבית, אומר כי: "הכרזת הריבית היום, בזמן מלחמה, מעידה על הכיוון אליו  חותר בנק ישראל, בדרך להתאוששות המשק. הורדת ריבית חדה הייתה יכולה לאושש את השוק מבחינת הפעילות הכלכלית, אולם הייתה מובילה לפיחות בשקל.  מצד שני, הקפאה נוספת בריבית נותנת למשק ובפרט לעסקים אוויר לנשימה. זה יסמן שעם התנהלות 'עדינה' של בנק ישראל, נוכל להתפנות לטיפול בשער הדולר ונמנע את עליית  האינפלציה, בתמיכה של הגופים העסקיים במשק, הנמצאים כבר במשבר וממשיכים לשלם את מחיר המלחמה". לדבריו, "מדיניות זו, תעזור למשק הישראלי ולשוק הנדל"ן להתאושש לאחר המלחמה כאשר הביקושים יחזרו בעצימות גבוהה, לצד ריבית שעדיין תהיה גבוהה אבל תאפשר למשקי הבית להתמודד. צעדים אלו חייבים  להיות מלווים ב צעדים נוספים בתחום האשראי מגובה נדל"ן, זאת על מנת להעניק מעטפת פתרונות רחבה יותר לציבור הרוכשים. צעדים של הגדלת אחוזי המימון לנכסים חדשים וקיימים עשויים להקל על משקי הבית הזקוקים למימון חדש או להגדלת האשראי בשל מצב המלחמה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות