banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

רמת השרון מקדמת תכנית התחדשות חדשה למרכז העיר: "מסתכלים על צרכי העיר באופן כוללני"

התכנית תעלה הבוקר לדיון. מהנדסת העיר, עירית טלמור: "התכנית מעניקה לנו יתרונות שאין לתכנית הקיימת ולתמ"א 38"

זיו גולדפישר 06.06.2023

הוועדה המקומית רמת השרון צפויה לדון הבוקר (ג') בתכנית מדיניות להתחדשות עירונית למרכז העיר. התכנית אמורה להחליף את תכנית ההתחדשות העירונית הקיימת, רש/3838, שתוקפה אמורה להסתיים בעוד כשנה. "מדובר במדיניות כוללת שמסתכלת על ההתחדשות העירונית באופן כוללני, לא רק דרך הפריזמה של תמ"א, אלא גם בפריזמה של צרכים נוספים, כמו התחדשות בניינים שנבנו מאוחר יותר משנת 1980", מסבירה מהנדסת העיר, עירית טלמור ל"מגדילים".

תכנית ההתחדשות העירונית הקיימת ברמת השרון, אמורה להוסיף לעיר 1,500 יח"ד. לאחר שהיקף ההתחדשות הגיע למחצית מהיקף הבינוי במסגרת תכנית זו, הוועדה המחוזית פנתה לעירייה בקריאה להגיש תכנית עדכנית להתחדשות עירונית אשר תעודד התחדשות מתחמית ולא התחדשות מגרשית. אחד האתגרים של תכנית רש/3838 ושל תמ"א 38 היה שהתכניות הללו אפשרו התחדשות מגרשית נקודתית, אך לא נתנו מענה והתייחסות למרחב העירוני הכולל.

על רקע זה, הוועדה המקומית החליטה לגבש תכנית מדיניות חדשה להתחדשות עירונית. התכנית חלה על רובעים הדר ואלון במרכז העיר, שבהם יש בנייה רוויה ועירוב שימושים. בנוסף, לאורך רחוב סוקולוב צפויות להיבנות 3 תחנות מטרו, ולכן על הרחוב וסביבתו חלות הוראות תמ"א 70, העוסקת בבנייה באזורי תחנות מטרו.

מהנדסת העיר, עירית טלמור, מבהירה מהם ההבדלים בין תכנית ההתחדשות הקיימת לזו האמורה לעלות לדיון היום: "תכנית רש 3838 עדיין בתוקף, ונשארו עוד יח"ד במסגרת התכנית הזאת שמאפשרת התחדשות נקודתית. אבל התכנית הזאת מסתכלת באופן נקודתי, לא באופן כוללני. היא גם לא כוללת דברים שאנחנו חושבים שצריך לחזק אותם כדי לייצר תהליכים שמתמרצים התחדשות. למשל, מבנים שנבנו אחרי 1980. הנושא הזה לא עומד בתנאים שקבעה המדינה לתמ"א 38. לכן המדיניות הכוללת החדשה מסתכלת על ההתחדשות לא רק דרך הפריזמה של תמ"א, אלא גם בפריזמה של צרכים נוספים ובניינים נוספים, גם אם נבנו מאוחר יותר".

טלמור מסבירה כי התכנית חלה על רבעים הדר ואלון במרכז העיר. "התכנית כוללת את מרכז העיר, שהוא רובע של מגורים בבנייה רוויה. וברחובות סוקולוב ואוסישקין, שהם אזורים מעורבי שימושים. התכנית מסתכלת לא רק על בניין אחד, אלא על מקבצים של 2-3 בניינים ויותר, שהתועלת בהתחדשות שלהם היא כפולה, גם ליזמים מבחינת היכולת לייצר זכויות מתוקף תמא 70 שחלה שם, וגם לעיר שזוכה להרחבת דרך ולשטחים ציבוריים, מה שתכנון נקודתי לא נותן".

טלמור מבהירה עוד כי התכנית איננה כוללת מספרים, אלא בעיקר מתייחסת למספר הקומות שניתן לבנות. "לא התייחסנו למכםילים, כי אין כאן מספר קסם. במדיניות שבנינו, יש יותר התייחסות לגבהים. בסוקולוב אפשר להרשות לעלות לגובה בגלל חתך הדרך הרחב, ומכיוון ששם יש עירוב שימושים שמחייב יותר זכויות. המדיניות מייצרת בסוקולוב מתחמים של עד 15 קומות, ובמקרים בודדים עד 17 קומות. במרכז העיר יש גובה גדול יותר, וככל שמתרחקים לשוליים הגבהים יורדים. ברחובות הפנימיים יש בנייה מרקמית".

התכנית ערכה מיפוי של המתחמים, במטרה לקבוע את היקפי הבינוי המדויקים בכל מתחם. "יש לנו מיפוי די מדויק של המתחמים, כדי שנוכל לדייק אותם ולייצר ודאות ליזמים. מה שחשוב ליזמים, עם כל השינויים סביב המדיניות, יש כאן ודאות, כדי שכל אחד יוכל לדעת לאיזה מתחם הוא שייך, לאיזה גובה הוא יכול לעלות. מה ההפקעות לצרכי ציבור", היא אומרת.

בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי היא "מתייחסת לכלל התכניות החלות או המתוכננות במרחב, ומציבה אסטרטגיה תכנונית הנובעת 'מהשטח' בכיוון הנע מלמטה כלפי מעלה, תוך שלוקחת בחשבון את הצורך בחיזוק ומיגון מבני מגורים ובמקביל מציבה את מכלול הצרכים העירוניים הנדרשים לתוספת יחידות הדיור בהיבטי תשתיות עירוניות, מבני ציבור, תמהיל יחידות דיור מגוון, התייחסות לדיור בהישג יד והשטחים הפתוחים. התכנית שמה דגש על ניתוח האיכויות הקיימות ברובע הדר ואלון, קובעת עקרונות, מציבה מטרות אסטרטגיות ומייצרת מתחמי התחדשות גמישים אשר נותנים מענה לסוגיות הנ"ל תוך שימת לב לשלביות וחיזוק האיכויות העירוניות".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות