"אני צופה שיתווספו לעיר עשרות אלפי תושבים – אין לי ספק שתהייה הגירה חיובית"
ירושלים
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "אני צופה שיתווספו לעיר עשרות אלפי תושבים – אין לי ספק שתהייה הגירה חיובית"
עיר הבירה מובילה באישור תכניות פינוי בינוי הצפויות לשנות את פניהן של שכונות שלמות, מקדמת מדיניות מקלה עבור יזמים ועם סיום פרויקט רכבת הקלה היא תהיה נגישה הרבה יותר: "המיוחד בהתחדשות עירונית זה שאתה יכול לתקן ולבנות עיר מחדש"
ניסיון מקצועי: משה ליאון (60) מכהן כראש העיר ירושלים משנת 2018. טרם בחירתו לתפקיד שימש בשורה של תפקידים בכירים – מנכ״ל משרד ראש הממשלה, יו״ר רכבת ישראל, יו״ר הרשות לפיתוח ירושלים ויו"ר דירקטוריון המרכז הרפואי מעייני הישועה.
במסגרת פעילותו במגזר הפרטי ייסד את משרד רואי החשבון יצחקי ושות' ביחד עם אביגדור יצחקי ושני שותפים נוספים. מאוחר יותר שימש ליאון כשותף מנהל בפירמת רואי החשבון שהקים, "ליאון אורליצקי ושות" ותחת ניהולו הפך המשרד לאחד מעשרת המשרדים הגדולים בארץ, על פי דירוג דן אנד ברדסטריט.
השכלה: רו״ח – בוגר אוניברסיטת בר-אילן בכלכלה וחשבונאות, מוסמך במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן.
אולי לא ידעתם: ליאון נולד בשכונת פלורנטין בתל אביב. בעודו נער, התנדב לשמש חזן בבית אבות ספרדי בימים הנוראים. בתור חזן צעיר, הוא לקח חלק בהקלטת אלבום החזנות "מחזור סלוניקי", המושר בלאדינו ובעברית, ובו מיטב פיוטי הימים הנוראים של קהילה זאת. את שירותו בצה"ל עשה במקהלת הרבנות הצבאית.
התחדשות עירונית הלכה למעשה
מתחמים שמקודמים בפינוי בינוי בעיר, שכונות שלמות שמיועדות להתחדשות, היקפים ופוטנציאל תוספת יח"ד בהתחדשות עירונית, תמ"א 38 – בניינים לחיזוק
ירושלים עוברת בשנים האחרונות מהפכה בתחום המגורים, בדגש על קידום התחדשות עירונית בשכונות הוותיקות- קריית היובל, קריית מנחם, קטמונים, תלפיות, גילה, ארמון הנציב, גבעה צרפתית ועוד.
במסגרת פרויקטים אלו מפונים השיכונים הישנים והמתפוררים ומוקמים תחתיהם מבני מגורים מודרניים, חלקם מגדלים, אשר כוללים חנייה תת קרקעית, שדרוג תשתיות ופיתוח רחובות. כל אלו נשענים על מערכת הקווים של הרכבת הקלה אשר תיתן מענה תחבורתי מתקדם.
נכון להיום עברו לשלב הביצוע 10 פרויקטים בהם 1523 יח"ד. שניים מתוכם מתאכלסים בימים אלה. (המקשר שלב א' בקרית משה, אלעזר בן יאיר בגוננים)
12 תכניות נוספות בהליכי רישוי בהן למעלה כ 2500 יח"ד. מלבדן, עוד 104 תכניות הכוללות מעל 39 אלף יחידות הדיור.
מובילים בהתחדשות מהירה ויעילה
על פי דוח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לשנת 2021, ירושלים ממוקמת במקום הראשון בארץ באישור תכניות פינוי בינוי עם 10 מתחמים שונים שיכללו 2,448 יח"ד במקום 482 יחידות קיימות.
בעיר מקודמים 38 מתחמי פינוי בינוי במסלול רשויות בהם צפויות להיבנות 17,525 יחידות דיור. עד סוף השנה החולפת אושרו תכניות ל -12,065 יחידות דיור מתוכן, נתון המציב את העיר במקום השני בדירוג עשר הערים המובילות באישור תכניות פינוי בינוי.
ירושלים היא העיר הראשונה בישראל שהשכילה להקים מנהלת ייעודית להתחדשות עירונית, והראשונה לייסד תחום יזמים במנהלת שתכליתו לסייע ליזמים לקדם תכניות, להסיר חסמים ולקצר את לוחות הזמנים בתכניות אלו. בתכניות שקיבלו היתר בשנה זו חלפו בממוצע 4.5 שנים בלבד מפתיחת תיק במוסדות התכנון ועד לקבלת ההיתר.
בחודש מאי השנה קיבלה מועצת העיר החלטה על התחייבות לפטור מהיטל השבחה בחלקים נרחבים של העיר. על־פי ההחלטה, הפטור מהיטל ההשבחה בפרויקטים ניתן ברוב שכונות העיר, ובאזורים שהוחרגו יינתן פטור של 25% מהיטל ההשבחה החלטה זו מחזקת את המדיניות העירונית לקדם תכניות במסלול פינוי־בינוי.
בירושלים פועלות בתחום ההתחדשות העירונית למעלה מ – 60 חברות יזמיות מהגדולות במשק.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון בריאיון ל"מגדילים":
כמה תושבים יתווספו לעיר בעשור הקרוב?
"אני צופה שיתווספו לעיר עשרות אלפי תושבים – אין לי ספק שתהייה הגירה חיובית"
איך מאזנים בין ציפוף וחידוש העיר למגורים לבין הכנסות ממסחר ותעסוקה?
"אנחנו משתדלים מאוד לתכנן תוכניות של עירוב שימושים הכוללות גם תעסוקה וגם בינוי מעבר לכך אנחנו דואגים לשטחי תעסוקה אנחנו כרגע במיליון 700 מטרים של בניית שטחי תעסוקה ברחבי העיר ועוד ידינו נטויה. אני מקווה שבעשור הקרוב נגיע לעד 4 מיליון ונכפיל את שטחי התעסוקה אין לי ספק שברגע שנגיע ליעד הזה ונסיים לבנות את שטחי התעסוקה בעשור הקרוב, אנחנו בהחלט נהיה במצב כלכלי הרבה יותר טוב.
התחדשות עירונית זה אחד משלושה מישורים שאנחנו עובדים עליהם במהלך העשור הקרוב – דיור, היתרון הגדול הוא שאנחנו עושים את כל המאמצים לשמור על כמה שיותר שטחים ירוקים פתוחים. במקביל אנחנו דואגים לתעסוקה לאותם תושבים שאנחנו נבנה עבורם את הדירות והדבר החשוב ביותר הוא מיקרוביליות של התושב ורכבת קלה. זה גורם לכך שאתה יכול להרשות לעצמך לצופף את העיר מצד אחד ומצד שני לגרום לתנועה הרבה יותר חופשית. אני טוען שירושלים תצא בקרוב מהפקקים כי אנחנו מסיימים את הקו שעובד בעיר את ההארכה שלו להדסה עין כרם ונווה יעקב במקביל מסיימים את הקו השני ואז יישאר לנו עוד קו אחד נוסף.
כשאנחנו נסיים את התוכניות העיקריות של הרכבת הקלה בחומש הקרוב, נגיע למעשה למצב שכמעט לכל שכונה מגיעה הרכבת הקלה ועל סמך זה אנחנו מרשים לעצמנו לבנות על תוואי הרכבת הקלה את הבניינים של ההתחדשות העירונית".
תכנית או פרויקט משמעותי שקידמת במהלך הקדנציה לטובת פיתוח העיר?
"אלפי יחידות דיור של התחדשות עירונית שאנחנו מקדמים זה אומר הכל, מעבר לכך, כל מגדלי תעסוקה שאנחנו כרגע בונים, הרכבת הקלה זה לא תיאוריה זה נעשה בפועל.
אני חושב שהמיוחד בהתחדשות עירונית זה שאתה יכול למעשה לתקן ולבנות עיר מחדש. זו לא סתם התחדשות – אתה בונה שכונות מחדש יותר לגובה כי הן על הרכבת הקלה אבל אתה בונה גם מסביב שטחים ציבוריים שהשכונה כל כך זקוקה להם כמו בתי ספר, גנים מעונות טיפת חלב. כשאתה לוקח רכבת של בניינים והופך אותה למגדל, הרבה יותר קל לך למצוא שטחים ציבוריים".
עירוב שימושים – בעד או נגד?
"מאוד בעד, מבחינתי זו חובה. ככל שתדאג לעירוב שימושים אתה דואג לפחות תנועה של כלי רכב ברחובות. משום שאדם שגר בבניין ומתחתיו יש אזורי תעסוקה או מסחר לא צריך יותר מדי להסתובב והנוחות מאוד משופרת".
מטרה לשנה החדשה הבאה עלינו לטובה?
"כמה שיותר התחדשות עירונית בירושלים ובכל במדינת ישראל. אנחנו בבעיית דיור מאוד קשה, אני הייתי מאוד רוצה שמחירי הדיור יירדו וזה יקרה כשאתה תגדיל את ההיצע ואני חושב שאנחנו בכיוון הנכון".
קובי ארדיטי
שותף מנהל רם מוגרבי ארדיטי
רן מלאך
מנכ"ל בוני התיכון התחדשות עירונית
עו"ד ארז תיק
שותף וראש מחלקת נדל"ן ליפא מאיר ושות'
זיו יעקבי
מנכ"ל שותף אקרו נדל"ן
דני מור
מנכ"ל בסט יזום
טל קידר
מנכ"ל קידר מבנים
עו"ד ענת בירן
בעלים ענת בירן משרד עורכי דין
עו"ד ירון טיקוצקי
שותף מייסד משרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, גרוס ושות'
עו"ד יאיר שלו
בעלים ומייסד יאיר שלו ושות'
עו"ד זיו גרומן
מייסד ובעלים גרומן ושות' עורכי דין
רונית אשד לוי
מנכ״לית יצחקי השקעות התחדשות עירונית
אסף סימון
מנכ"ל אפריקה התחדשות עירונית
אודי בלום
מנכ"ל מטרופוליס
אלכס מריאש
מנכ"ל הכשרת הישוב התחדשות עירונית
עו"ד אפרת רשף
שותפה במשרד פרבמן רשף ושות'
רוני מזרחי
יו"ר קבוצת מזרחי ובניו
עו"ד צבי שוב
בעלים צבי שוב משרד עורכי דין
עו"ד גיא יקותיאל
פרידמן, יקותיאל, אינגביר עורכי דין
עו"ד בתיה בראף מליכזון
שותפה בכירה הררי טויסטר ושות'
עו"ד דורון אריאל
שותף מייסד דורון אריאל ושות'
עו"ד ישי איצקוביץ
ראש מחלקת נדל"ן אגמון, רוזנברג הכהן ושות'
חיים מסילתי
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין
עו"ד דן הלפרט
מייסד ובעלים דן הלפרט משרד עורכי דין
אדר' אבישי קימלדרוף
מנהל פרויקטים ראשי קרן ריאליטי
ננה חן
מנכ"לית ראדקו מקבוצת רפאלי
מוטי רונס
סמנכ"ל פיתוח עסקי ICR
עו"ד שי אליאב
שותף מנהל גינדי כספי ושות' עורכי דין
אדר' טל קאופמן
שותף קיקה בראז אדריכלים
חיים קראדי
מנכ"ל פרשקובסקי מניבים
ניב רום
בעלים ומנכ"ל כנען התחדשות עירונית
ד"ר רינה דגני
בעלים קבוצת גיאוקרטוגרפיה
אמיר לוטן
מנהל התחדשות עירונית קבוצת משולם לוינשטיין
קרני גטריידה
בעלים SK שמאות מקרקעין
ירון ספקטור
מנכ"ל ירון ספקטור שמאות מקרקעין
עו"ד ערן באלינט
שותף נדל"ן שיבלת ושות'
רפי זנזורי
מנכ"ל זנזורי נדל"ן
נחמה בוגין
בעלים נחמה בוגין שמאות מקרקעין
ארז כהן
בעלים ז.כ מדידות הנדסה ושמאות מקרקעין
יהודה הרציג
בעלים ומנכ"ל קבוצת הרציג נדל"ן
חיים אביטן
יו"ר קבוצת הרציג נדל"ן
אדר' גיא מילוסלבסקי
בעלים מילוסלבסקי אדריכלים
רוני בריק
מנכ"ל ובעלים לי-רן
רחל מלכה
מייסדת ובעלים מעוז דניאל
עו"ד אלון אבקסיס
שותף מחלקת נדל"ן הרצוג פוקס נאמן
עו"ד אפרת לרנר
שותפה ענת בירן משרד עורכי דין
מיזם ראשון מסוגו בישראל של אתר "מגדילים" דירג את ראשי הערים המובילים בהתחדשות העירונית
על תהליך הדירוג ראשי הרשויות המובילים בהתחדשות עירונית, הוועדה המייעצת והכרזת התוצאות
לראשי הערים ולמדיניות שלהם בתחום ההתחדשות העירונית חלק מהותי בקידום התוכניות והפיכתן לבנייה בפועל. במטרה לעודד את ראשי הערים לחדש את השכונות הוותיקות יזמו באתר מגדילים את פרויקט "מגדילים ראש", בדיקה דו שלבית שנערכה לבחירת עשרת ראשי הערים המובילים בקידום התחדשות עירונית בעירם. הרשימה נחשפה בכנס הנדלן השנתי "ישראל מתחדשת" שערך האתר הארצי לנדל"ן והתחדשות עירונית "מגדילים" ביולי 2022 בירושלים.
ב"מגדילים" מציינים כי: "המיזם הראשון מסוגו בארץ זכה להיענות גדולה בקרב תושבי הערים וראשי הרשויות עצמם, כאשר נרשמה קורלציה בין הצבעות התושבים לבין הבחירה של הוועדה המקצועית המייעצת, המורכבת מעשרות אנשי מקצוע בכירים ומנוסים בתחום. אנו מקווים שבכך הצלחנו לתרום להובלת השינוי ולקידום ההתחדשות העירונית בישראל".
כרמלה קופר, עורכת ראשית של אתר מגדילים ציינה כי מטרת הבדיקה לא הייתה לבדוק היכן נבנו הכי הרבה יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית, אלא לאתר את ראשי הערים שנרתמו לנושא ומשקיעים מאמצים רבים לקידום ההתחדשות העירונית בעירם. לדבריה, בשלב הראשון השתתפו כ-44 ראשי ערים, אשר עמדו בקריטריונים שנקבעו בתקנון והתבססו על נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. מדובר בערים בהן התקבלו היתרים לבנייה של מעל 200 יחידות דיור במסגרת פינוי־בינוי; ערים בהן היתרים לבנייה של מעל 40 יחידות דיור במסגרת תמ"א 38; ערים בהן אושרו תוכניות במתחמי התחדשות עירונית במהלך חמש השנים האחרונות.
בשלב השני עלו ראשי הערים להצבעת התושבים ובשלב האחרון התכנסה הוועדה המקצועית, בהשתתפות עשרות בכירים מענף הנדלן, יזמים, עורכי דין, אדריכלים שמאים ועוד. את הוועדה הנחתה קופר, שציינה כי: "נקבעה מסגרת של קריטריונים לדרוג סופי, במשך מספר שעות חלקו חברי וחברות הוועדה מידע ועמדות, ובסופו של דבר דירגו את ראשי הרשויות, כאשר המידע שוקלל לכדי רשימת המובילים".