banner
אביגדור יצחקי ויור הוועדה המקומית רמת גן אביבית נמרודי // צילום איתמר סיידא
אביגדור יצחקי ויור הוועדה המקומית רמת גן אביבית נמרודי // צילום איתמר סיידא

יו"ר הוועדה המקומית ר"ג: עיר לא יכולה להתקיים בלי היטלי השבחה

אביבית מאור נמרודי בכנס לשכת שמאי המקרקעין: אני מאשרת בשנה שכונה שלמה זה לפחות בית ספר, גני ילדים, טיפת חלב מאיזה תקציב אני אקים את כל זה?

"בכל שנה אנחנו מאשרים ברמת גן 1,200 יח"ד חדשות, כולל בשנת 2017. עם זאת צריך לזכור כי תמ"א 38 היא לא תכנית אפויה עד הסוף", כך אמרה היום אביבית מאור נמרודי, יו"ר הוועדה המקומית ר"ג בכנס של לשכת שמאי המקרקעין במלון דן אילת.

לדבריה: "כל פעם שיש שינויים אנחנו צריכים להתאים את עצמנו להחלטות האלה. בתמ"א 38 תיקון 3א' אין לי בעיה לתת הרבה זכויות בנייה יחד עם זאת תנו לנו לגבות את מלא היטל ההשבחה על התוספת. בהתחלה לא נתנו כלום, לאחר מכן הוסיפו 25% היטלי השבחה ועדיין אנחנו חושבים שעיר לא יכולה להתקיים בלי היטלי השבחה. אני מאשרת בשנה שכונה שלמה 1200 יח"ד חדשות זה לפחות בית ספר, שלושה גני ילדים וטיפת חלב מאיזה תקציב אני אבנה את זה?

"למה אתם, הממשלה לא נותנים תקציבים להתחדשות עירונית? איך אתם מצפים שהרשות תיקח הכל על כתפיה? היום על כל יח"ד חדשות על קרקע פתוחה העירייה מקבלת 70-100 אלף שקל לדירה. בהתחדשות עירונית אני רק צריכה לשדרג לא מדובר באותם תקציבים".

יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי שסקר את הבעיות בתחום התמ"א בישראל, אמר כי: "תמ"א 38 3א' מתאימה לאותם ערים במרכז הארץ בהם ערך הקרקע מאפשרת לבנות תכנית כלכלית על מנת לייצר רווח. בדרך המציאו את תקן 21 שעד היום אני לא מבין מה זה ולמה זה נחוץ. בסוף של דבר תמ"א 38 היא חלק ממה שנקרא התחדשות עירונית במדינת ישראל. יש מספר עקרונות חשובים שצריך לקבוע כדי שהדברים יצאו לפועל. צריך לזכור כי הזכויות על הקרקע שייכות בסופו של דבר לדיירים שיש להם את האופציה באמצעות התחדשות עירונית לקחת את הדירה שיש להם, לתת את הקרקע שהדירה עומדת עליה ולאפשר פיתוח פיזי שעל הדרך ישפר את רמת החיים ואת ערך הנכסים. אני חושב שלא הכל צריכה לעשות הממשלה. אני בעד ביזור, שהרשויות יטפלו בכך. הם מכירים את הדיירים ואת השכונות ולכן גם בתמ"א 3א הדגש הוא שהרשות המקומיות קובעת.

"הכל תלוי ביכולת של הרשות להיכנס לתמ"א 38"

עוד אמר יצחקי: "כמו כל דבר בעולם אין הומוגניות לכן אנחנו רואים רשויות מקומיות שבהם התמ"א 38 פורח, יש רשויות שעוד לא התחיל לפרוח ויש כאלה שפרח בעבר ועכשיו פורח פחות. הכל תלוי ביכולת של הרשות להיכנס לדבר הזה שנקרא תמ"א 38".

יצחקי אמר כי הם עוסקים כעת במספר תוכניות לזירוז תכנית של התחדשות עירונית. לדבריו, "אנו עובדים על תכנית שאומרת, יש לך מגרש? אתה רוצה לקבל הקלות כמו שבס? יש לי כמה בניינים שצריך לחדש אותם. שם תקבל קומה אחת וכאן תוכל לבנות עוד מספר קומות. לשם כך הוצאנו קול קורא למנהלת התחדשות עירונית ועד היום קיבלו 19 ערים תקציב למנהלת. בנוסף, אנחנו עובדים על  תוכנית אסטרטגית, שבה אנחנו מתכננים עד 2040 לתכנן 2.6 מיליון דירות. שכונות חדשות והתחדשות עירונית. מתוך 2.6 מיליון דירות 25% יהיו התחדשות עירונית. כל רשות מקומית תהיה חייבת לעשות תוכנית כוללת כך שכל בניין בעיר ידע את עתידו, האם הוא יכול לעשות התחדשות עירונית, איזו התחדשות ומה הוא הולך לקבל מהעירייה.

מחפשים מקור כספי להתחדשות עירונית בפריפריה

עוד אמר יצחקי כי: "לגבי הפריפרייה אי אפשר לעשות התחדשות עירונית בלי להביא כסף ולכן אנחנו בדיונים להביא מקור כספי. אנחנו נקים קרן להתחדשות עירונית ברשות מקרקעי ישראל. אנחנו באמצע הדרך אבל בסוף נגיע לדרך הנכונה".

מנכ"ל משרד השיכון והבינוי חגי רזניק, התייחס לנושא התחדשות עירונית בפריפריה ואמר כי: "במרכז הארץ אין בעיה לייצר פרויקטים להתחדשות עירונית. היחסים והמכפילים מייצרים כלכליות והשוק החופשי מייצר שינוי ואנחנו כממשלה ורגולטור לא צריכים להפריע. הבעיה היא בפריפריה כי אין ערך קרקע ובסופו של דבר יצטרכו להימצא המנגנונים לבצע התחדשות עירונית גם בפריפריה. אין לנו את הפריבילגיה להשאיר מאחור את הפריפריה. אותם תהליכים ואותו פוטנציאל ויכולות ולקחת אזור מסוים לטייב את איכות הדירות והסביבה ולהפוך את השכונה מהומוגנית להטרוגנית צריכים להגיע גם לפריפריה".

תמונה: אביגדור יצחקי ויור הוועדה המקומית רמת גן אביבית נמרודי // צילום איתמר סיידא

 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות