banner
אייל ינאי מנכ"ל משותף בי.די.אי // צילום: עודד קרני
אייל ינאי מנכ"ל משותף בי.די.אי // צילום: עודד קרני

80% מהקבלנים אינם צופים גידול בפעילות ענף הבנייה

רק 36% מהקבלנים מעריכים שמחירי הדירות יעלו בשנה הקרובה הסיכון בקרב קבלני הבנייה והתשתיות ממשיך להיות גבוה ומספר החברות יורד בהדרגה

תמונה: אייל ינאי מנכ"ל משותף בי.די.אי // צילום: עודד קרני

סקירה של חברת המידע העסקי CofaceBdi מעלה פסימיות בקרב הקבלנים לגבי צמיחת ענף הנדל"ן בשנה הקרובה.

מהסקירה שהוצגה במפגש השנתי המקצועי של ענף הבניה והתשתיות, שמקיימת התאחדות בוני הארץ בשיתוף עם הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל עולה, כי 80% מהקבלנים אינם צופים גידול בפעילות ענף הנדל"ן במחצית הראשונה של 2018 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

לפני שנתיים חברות הבנייה היו הרבה יותר אופטימיות
עוד עולה מהסקירה, שכללה סקר ציפיות שנערך בקרב מנהלים של עשרות חברות בנייה, כי 36% מהקבלנים מעריכים שמחירי הדירות יעלו בשנה הקרובה. מדובר בנתון נמוך יותר משנים קודמות שכן בשנת 2017 העריכו 47% מהקבלנים שהמחירים ימשיכו לעלות ובשנת 2016 68% העריכו שהמחירים ימשיכו לעלות.

המימון כבר לא מהווה חסם
עוד עולה מהסקר כי היכולת להשיג מימון אינה מהווה יותר חסם בשוק. 34% מהקבלנים אמרו כי היכולת להשיג אשראי עלתה בשנת 2017 ו-54% אמרו כי לא השתנתה. בתחום המימון, 66% טוענים כי עלויות המימון לא השתנו. ב-2018 רק 27% טענו כי עלויות המימון עלו לעומת 40% בשנת 2017 ו-60% בשנת 2016.

לדברי אייל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת CofaceBdi, "מדיניות הממשלה הכוללת הוצאת מכרזים במחיר למשתכן בלבד ויצירת קיפאון מכוון בשוק גרמו לצמצום הפעילות בענף. צמצום הפעילות אינו נובע מסיבות כמו מחסור באשראי אלא מהאווירה שנוצרה בשוק, כתוצאה ממדיניות הממשלה שמעודדת ישיבה של הרוכשים על הגדר מתוך ניסיון ליצור לחץ על הקבלנים להורדת מחירים. מנגד, הקבלנים החוששים מהמשך הקיפאון ורובם כבר אינם מעריכים שהמחירים ימשיכו לעלות, מצמצמים את פעילותם בענף על מנת להפחית סיכונים ובתוצאה מכך אנו רואים ירידה בהתחלות הבנייה. חששות הקבלנים מוצדקים שכן על פי נתוני החברה אנו רואים שחלה עלייה במספר החברות בסכנת סגירה גם בענף קבלני הבנייה ובעיקר בקרב קבלני התשתיות והביצוע".

מוסר התשלומים משתפר והסיכון עולה
מנתוני CofaceBdi  עולה עוד כי בשנה האחרונה חל שיפור במוסר התשלומים במשק בכלל ובענף הבנייה בפרט. בסוף 2017 ימי האשראי בענף הבנייה עמד על 104 ימים לעומת 100 ימים בסוף הרבעון הראשון. עם זאת, מספר ימי האשראי בענף הבנייה גבוה עדיין מהממוצע במשק שעומד על 95 יום.

כמו כן, הסיכון הענפי בחלק מתתי הענפים הענף עולה, ברבעון הראשון של השנה רמת הסיכון אצל קבלני הבנייה עלתה מ-7.17 ל-7.19 , רמת הסיכון בקרב קבלני התשתיות עלתה מ- 7.35 ל – 7.43 זאת בהשוואה לסיכון ממוצע של 6.72 בכלל המשק.

הרווח הגולמי בענף היזמות והנדל"ן המניב עמד השנה על 61.9% לעומת  56.6% בשנת 2016. הרווח הגולמי בקרב חברות הבנייה הגדולות עמד על 19.5% בשנת 2017 לעומת 18% בשנת 2016. שיעור הרווח הנקי של חברות בענף הייזום והנדל"ן המניב עמד על 28% לעומת 9.7% אצל חברות הבנייה הגדולות ו-6% בחברות הבנייה הקטנות והבינוניות.

פחות קבלנים בשוק
הסיכון הגבוה משפיע גם על מספר החברות בענף, וניתן לראות כי יכולת הביצוע בענף הבנייה ממשיכה לרדת. כלכלני CofaceBdi בחנו את מספר הקבלנים שנגרעו מהענף לעומת הקבלנים שנוספו במהלך השנים האחרונות וגילו כי בשש השנים האחרונות חלה מגמת עלייה במספר הקבלנים שנגרעים מהענף בכל שנה לצד ירידה בקבלנים שמצטרפים לענף. כך לדוגמא, בעשרת החודשים הראשונים של 2017 נגרעו מהענף 313 חברות בנייה ונוספו לה 53 בלבד. בשנת 2016 נגרעו מהענף 458 ונוספו 98 בלבד. בשנת 2015 נגרעו מהענף 409 קבלנים ונוספו 223.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות