banner
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos

"החלטה הרסנית" – הריבית שוב עולה ונוסקת לרמה של 4.75%

בהתאחדות הקבלנים מגיבים בדאגה: "יותר ויותר חברות בניה, ובמיוחד חברות ביצוע ותשתיות מפסיקות את פעילותן ועלולות לקרוס"

הוועדה המוניטרית החליטה היום להעלות את הריבית ב-0.25 נקודות האחוז לרמה של 4.75%. כזכור, גל העלאות הריבית החל בחודש מרץ 2022. בחודש פברואר הודיע בנק ישראל על העלאה שמינית בעוד 0.5 האחוז והריבית נעלתה ל 4.25% וכעת זו הפעם התשיעית שהריבית עולה ונוסקת כאמור לרמה של 4.75%. בבנק ישראל מנמקים את ההחלטה, בין היתר, בקצב האינפלציה: "בהסתכלות על 6 החודשים האחרונים, וביתר שאת על 3 החודשים האחרונים ניתן לראות כי קצב האינפלציה נמוך יותר מזה של האינפלציה השנתית.הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה הראשונה מכל המקורות נמצאות בסביבת הגבול העליון של תחום היעד. הציפיות משוק ההון לשנה השנייה ואילך מצויות כולן בתוך תחום היעד".

באשר לכלכלה הישראלית, אומרים בבנק כי: "הפעילות הכלכלית במשק הישראלי מצויה ברמה גבוהה, אך חלק מהאינדיקטורים הכלכליים מצביעים על התמתנות מסויימת בפעילות. התוצר צמח ברבעון הראשון של שנת 2023 ב-2.5% במונחים שנתיים, קצב גבוה יחסית. שוק העבודה מוסיף להיות הדוק ובסביבת תעסוקה מלאה, אך שיעור המשרות הפנויות מצוי במגמת ירידה". באשר להשפעות שוק הדיור, אומרים בבנק ישראל כי: "בשוק הדיור, היקף העסקאות וביצועי המשכנתאות ממשיכים לרדת. מחירי הדירות בחודש אפריל נותרו ללא שינוי לאחר ירידה קלה במרץ. לעומתם, מחירי השכירות המשיכו במגמת העלייה וסעיף שירותי הדיור במדד עלה ועומד על 7.2% בשנה האחרונה".

ראול סרוגו בכנס מגדילים // צילום: דרור סיתהכל
ראול סרוגו בכנס מגדילים // צילום: דרור סיתהכל

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אמר כי: "ההחלטה של בנק ישראל להעלות את הריבית – היא החלטה הרסנית לכל כלכלת ישראל וגם לרוכשי הדירות  וגם ליזמים הנדל"ן. העלאות הריבית הרצופות של הנגיד מביאות להאטה דרמטית בענפי הבניה והתשתיות. אנחנו במיתון. חמורה מאד העובדה לפיה מספר המפגרים בהחזר המשכנתאות גדל פי 3. בנוסף, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לא מצליחה לשווק קרקעות ליזמים כי הם לא מעוניינים לרכוש קרקעות לבניה בגלל המצב. יותר ויותר חברות בניה, ובמיוחד חברות ביצוע ותשתיות מפסיקות את פעילותן ועלולות לקרוס – עובדה המקטינה את יכולת הביצוע של מדינת ישראל לפתח תשתיות ולבנות את המדינה. בנק ישראל היה זה שבגללו הגענו למצב הנוכחי כי הוא שינה את הרגולציה באופן שאיפשר לקבל משכנתאות בריבית משתנה – עובדה שמתפוצצת לנו עכשו בפנים ולכן גם מצופה מהבנק המרכזי לתקן את המחלה לא על ידי יצירת מחלה חדשה, אלא לחשוב מחוץ לקופסא ולא ללכת לפתרון הקל של העלאת ריבית – מקסם שווא שאינו פותר דבר". 

החלטת המדיניות המוניטרית הבאה תתפרסם בחודש יולי.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות