שיא של היתרי בנייה בעשור עם למעלה מ- 30,000 יח"ד בהתחדשות עירונית
לראשונה, היקף ההיתרים למתחמי פינוי בינוי עולה על היקף תמ"א 38 וחלופותיה – כל נתוני הרשות הממשלתית לשנת 2024
לראשונה, היקף ההיתרים למתחמי פינוי בינוי עולה על היקף תמ"א 38 וחלופותיה – כל נתוני הרשות הממשלתית לשנת 2024
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מסכמת את שנת 2024 עם נתונים המעידים על עלייה עקבית בהיקפי הפעילות בשוק ההתחדשות העירונית, "וזאת חרף אירועי המלחמה והטלטלות שחווה המשק הישראלי בעקבותיה. במסגרת זאת בלטו נתוני שיא בתחום התכנון ובתחום הוצאת היתרי הבניה. לצד זאת, בשל משבר הפועלים שטרם נפתר, צפוי כי מימוש היתרי הבניה יארך פרק זמן ארוך יותר מבעבר", כך נמסר מהרשות.
שיא בהיתרי בנייה – המתחמים תופסים תאוצה
במהלך השנה הוציאו רשויות מקומיות ברחבי הארץ היתרי בניה עבור למעלה מ- 30,000 יח"ד בהתחדשות עירונית, יותר מבכל שנה אחרת בעבר. מתוכן, 15,347 יח"ד קיבלו היתר בניה במתחמי פינוי בינוי, וכ-15,000 יחידות דיור קיבלו היתר בניה מכוח תמ"א 38.
ברשות מציינים כי: "לראשונה, היקף יחידות הדיור שקיבלו בשנה זו היתר בניה כחלק ממתחם פינוי-בינוי רחב, עולה על היקף יחידות הדיור שקיבלו היתר בניה במסגרת של בניין בודד (תמ"א 38 וחלופותיה)".
93% מהיתרי הבנייה במתחמי הפינוי בינוי הונפקו ברשויות מקומיות אשר עימן חתמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית על הסכם מסגרת להתחדשות עירונית. במסגרת הסכמים אלה, כנגד כל דירה תוספתית שקיבלה היתר בניה, הרשות המקומית זוכה במענק לסיוע בהקמת התשתיות הנדרשות למיזמי ההתחדשות באותה רשות מקומית. הסכמי המסגרת הראשונים נחתמו בשנת 2022 עם 12 רשויות מקומיות, ועד כה חולקו מכוחם מענקים בהיקף של 368.5 מיליון שקל. במהלך שנת 2024 חתמה הרשות על הסכמי מסגרת עם 6 רשויות מקומיות נוספות – יהוד, רמלה, פתח תקווה, חולון, אור יהודה וקריית גת.
סך התמריצים שיינתנו בגין היתרי הבניה שהונפקו בשנת 2024 בכלל הרשויות המקומיות החתומות כיום על הסכמי מסגרת, בגין היתרי הבנייה לשנת 2024, צפוי לעמוד על כ- 125 מיליון שקל.
אושרו כ-56 אלף דירות בתכנון
בתחום התכנון, אושרו השנה 143 תכניות התחדשות עירונית ברחבי הארץ, הכוללות 56,782 יחידות דיור. כ- 20% מהיקף יח"ד זה אושר במסגרת תכניות פינוי בינוי שקודמו והובאו למתן תוקף ע"י הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עצמה.
היעד השנתי שנקבע בתכנית האסטרטגית לדיור שאישרה ממשלת ישראל, עבור כל שנה בין השנים 2021-2025, עומד על 31,250 יחידות דיור.
אושרו כ-56 אלף דירות בתכנון
בתחום התכנון, אושרו השנה 143 תכניות התחדשות עירונית ברחבי הארץ, הכוללות 56,782 יחידות דיור. כ- 20% מהיקף יח"ד זה אושר במסגרת תכניות פינוי בינוי שקודמו והובאו למתן תוקף ע"י הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עצמה.
היעד השנתי שנקבע בתכנית האסטרטגית לדיור שאישרה ממשלת ישראל, עבור כל שנה בין השנים 2021-2025, עומד על 31,250 יחידות דיור.
"על מנת להמשיך ולהרחיב את עתודות התכנון לשנים הקרובות, איתרה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות, עשרות מתחמי פינוי בינוי חדשים, והוציאה לדרך בשנה זו 20 תכניות פינוי בינוי חדשות במתחמים אלה, בהשקעה תקציבית של 47 מיליון ₪. במסגרת זאת ניתן דגש לתכניות בערים שדרות וקרית שמונה, לטובת מאמצי השיקום של ערים אלה", מציינים ברשות.
18 תכניות מחליפות לתמ"א 38
בשנת 2024 פקע תוקפה של תמ"א 38, תכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה. במקביל, הרשות קידמה ב- 19 רשויות מקומיות מרכזיות תכנית עירונית מחליפת תמ"א 38, שיאפשרו התחדשות של למעלה מ-30,000 מבנים, הכוללים כ-530,000 יח"ד.
הוכרזו 122 מתחמים לפינוי בינוי
הכרזה על מתחם כמתחם לפינוי-בינוי על ידי מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מקנה ליזם את הטבות המס הקבועות בחוק, שהינן חיוניות למימוש הפרויקט, וכן מחילה עליו את ההסדרים הקבועים בחוק בנושא "דייר סרבן".
בשנת 2024 הכריז מנהל הרשות על מספר שיא של מתחמי פינוי בינוי חדשים – סה"כ 122 מתחמים, עלייה דרמטית ביחס לכל שנה אחרת מאז נקבע מנגנון ההכרזות בחוק.
99 מתחמים שהוכרזו קודמו על ידי יזמים פרטיים, יותר מפי 2 לעומת שנת 2023 (שבה נרשם השיא הקודם – 38 מתחמים). לצידם, בוצעו 23 הכרזות על מתחמי פינוי בינוי שקודמו על ידי גופים ציבוריים, בעיקר על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עצמה. בין היתר, הוכרזו במסגרת זו מתחמים במגדל העמק, חצור הגלילית, טבריה, בית שאן, קרית גת ועוד.
התחדשות עירונית בפריפריה
עשרות מתחמי פינוי בינוי מצויים כיום בשלב של תכנון מפורט, והם כוללים למעלה מ-17,000 יח"ד, אשר מימושם יתבצע באמצעות מענקים כספיים שיוצעו ליזמים לצורך השלמת כדאיות כלכלית.
מתחמים אלה נבחרו לתכנון על בסיס מיפוי של כלל מתחמי הפינוי בינוי בערים אלה (110 מתחמים הכוללים למעלה מ- 1,000 מבנים ופוטנציאל של יצירת 37 אלף יח"ד חדשות).
"במוקד שנת 2025, לצד היעד הלאומי של שיקום הערים שנפגעו במלחמה וחיזוק אזורי הגבול, תעמוד המשימה של הגדלת היקפי התכנון והמימוש של מתחמי פינוי בינוי, כמענה לביקושים הקיימים כיום בשוק, ואלה הצפויים עם סיום הלחימה", כך נמסר.
שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנוף, מסר כי: "פעלתי יחד עם צוות המשרד להגדיל את היקף ההתחדשות העירונית בישראל, תוך דגש על חיזוק הערים בפריפריה ואזורי הגבול. אנו שמחים בכך שעברנו בקרוב ל-40% את היעד הממשלתי בתחום התכנון, והגענו למעלה מ-50,000 יחידות דיור חדשות בתכנון. בנוסף, במהלך השנה חולקו מעל 100 מיליון שקל כתגמולים לרשויות המקומיות, על מנת להאיץ את פרויקטי ההתחדשות העירונית ולשפר את תשתיות הדיור בכל רחבי המדינה.”
אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר כי: "שוק ההתחדשות העירונית צלח שנה מורכבת מאוד, כאשר חרף אתגרי התקופה הגיעו היקפי התכנון והוצאת היתרי הבניה בתחום ההתחדשות העירונית לנתונים גבוהים יותר מכל שנה בעבר. בשנה זו התמקדנו בהרחבת הפעילות אל מחוץ לאזורי הביקוש, ואנו עדים כיום למציאות חדשה במסגרתה מוקדמים במוסדות התכנון עשרות רבות של מתחמי פינוי בינוי רחבים, בערי פריפריה מובהקות. פעילות זו תשמש אותנו בשנה הקרובה כמנוף לשיקום וחידוש ערי הדרום הצפון, משימה שתהיה המשימה הלאומית החשובה ביותר ביום שאחרי המלחמה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן