ציון אפס לממשלה בהתחדשות עירונית בצפון המטווח – קריית שמונה ננטשה והופקרה
ההכרזה על סבסוד התחדשות "בדרום ובצפון" היא לא יותר מאחיזת עיניים – בקריית שמונה חוזקו בעשור האחרון 7 בניינים ואפס מתחמי התחדשות עירונית
ההכרזה על סבסוד התחדשות "בדרום ובצפון" היא לא יותר מאחיזת עיניים – בקריית שמונה חוזקו בעשור האחרון 7 בניינים ואפס מתחמי התחדשות עירונית
שר הבינוי והשיכון, באמצעות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מכריז שוב על אותם מענקי סבסוד ברשויות שבהן אין כדאיות כלכלית ליזמים לבצע התחדשות עירונית, כשהוא "אורז" אותם "בחבילת מתנה" כתקציב בסך 190 מיליון שקל לסיוע "אזורי שנפגעו בצפון ובדרום". אולם, בפועל, מדובר בבשורה הרבה פחות דרמטית ועד מקוממת, לאחר שהסתבר כי הכרזת השר נוגעת למרכז שני שיוצא לסבסוד התחדשות עירונית בעיר אשקלון בלבד, עבורה גם הוקצה כמחצית מהסכום האמור בסך 90 מיליון שקל. במכרז הראשון, אשר פורסם בחודש אוקטובר 2023, זכתה חברת אפריקה התחדשות עירונית במענק בהיקף של כ-20 מיליון שקל למתחם פינוי בינוי הסנה – הקיקיון – אלי כהן.
מהודעת השר, שיצאה באמצעות הרשות הממשלתית, עולה עוד כי מדובר כלל בתקציב שכבר הוכרע בעבר בהיקף משמעותי ביותר לעיר אשקלון וכי לא מדובר בבשורה חדשה: "זהו מכרז שני עבור מתחמים בעיר אשקלון, המכרזים נעשים במסגרת מהלך רחב שמפעילה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בעיר אשקלון, אשר תוקצב בהיקף כולל של 600 מיליון ₪, ויאפשר פרסום מכרזי מענקים באופן עקבי, מדי שנה, עד למיצוי הסכום כולו. המהלך הכולל צפוי לאפשר את חידושן של אלפי יח"ד בעיר".
כאמור, בפועל אין קשר לצפון או לדרום ואין בשורה של ממש בהכרזת שר הבינוי והשיכון. זאת ועוד, הרשות הממשלתית כבר הכריזה על מיפוי ואיתור מתחמים בפריפריה שיזכו לסיוע בשל היותם אזורי סיכון לרעידות אדמה, ללא שום קשר למלחמה, ובדצמבר 2023 אף הכריזה על מענק השלמת כדאיות כלכלית לביצוע התחדשות עירונית בארבעה מתחמי פינוי בינוי בעיר לוד ובשכונת קריית משה בעיר רחובות, בסכום כולל של כ-140 מיליון ₪, מתוכם 60 מיליון שקל בלוד ו-80 מיליון שקל ברחובות.
במשרד הבינוי והשיכון, באמצעות הרשות הממשלתית, טוענים כי המכרז הנוכחי לאשקלון הוא "שלב הראשון", וכי 100 מיליון ₪ יוקצו גם למתחמים בצפון, "בהתאם להחלטת הממשלה שאושרה בשבוע שעבר לשיקום ולפיתוח הצפון". עוד הם אומרים כי מדובר יהיה "בישובים העירוניים סמוכי הגבול בצפון", אולם לא מציינים באלו ערים מדובר. בנוסף, מזכירים במשרד הבינוי והשיכון את אותה החלטת ממשלה שאישרה כ-1.4 מיליארד שקל למיגון הצפון, אולם כאן אין קשר למציאות. ראשית, סבסוד כלל המתחמים שאותרו בפריפריה במסגרת המיפוי לערים בסיכון לרעידות אדמה, כרוך בתקציב של כ-10 מיליארד שקל, שלא לדבר על רשויות צפוניות בסיכון לירי טילים. שנית, נזכיר את אותה תוכנית המיגון "הממוחזרת", שהוצגה שוב ושוב על ידי שרים שהתחלפו, כאשר בפועל התקציבים לא הגיעו לצפון – חמש שנים להכרזה על תקציב של 500 מיליון שקל ושלוש שנים לדו"ח מבקר המדינה – משרד הבינוי והשיכון העביר 75 מיליון שקל למקלטים עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. זהו. כך נראית המציאות בפועל – כך הופקרה קריית שמונה.
יש לציין כי פיילוט ראשון להתחדשות עירונית בעיר הנטושה שעולה באש ואשר הוכרזה כשטח צבאי, קריית שמונה, יצא לדרך כבר בשנת 2021 ובשנת 2022 אישרה הוועדה המחוזית מתחם ראשון, יעקב מלול, יוזמת הרשות הממשלתית והעירייה. מאז חלפה שנה וחצי וכלום לא קרה. נזכיר כי במרץ 2023, טרם פרוץ המלחמה, הביעו בקריית שמונה דאגה להתחדשות העירונית על רקע אירוע ביטחוני שהתרחש בצפון, לאחר שסקר מקיף שנערך בעיר העלה כי רובם המכריע של הבניינים אינם מחוזקים וממוגנים. על פי הסקר, ב- 9 שנים האחרונות חוזקו 7 בניינים ו-3 היו בהליכי חיזוק. כאמור, הצפון הבוער יחכה.
יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון, כאמור, באופן לא ברור, בוחר לייחס את תקציב ה-190 מיליון שקל שעליו הוא מכריז, למלחמה: "התחדשות עירונית היא חלק חשוב בתכנית השיקום של האזורים שנפגעו במלחמת חרבות ברזל מכיוון שהיא מאפשרת לחדש מבנים ישנים שזקוקים לחידוש תשתיות ופתרונות מיגון באזורים אלה. המכרזים שפורסמו היום לאשקלון וערי הצפון כחלק מתוכנית המענקים של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מאפשרת להביא את בשורת ההתחדשות העירונית גם לאזורים שבהם הרווחיות של התחדשות עירונית היא גבולית".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן