banner
מימין: עו"ד אלעזר במברגר ועו"ד כרמית יוליס // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
מימין: עו"ד אלעזר במברגר ועו"ד כרמית יוליס // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

נחתמו התקנות: בעלי הדירות ישלמו בין 5,000-10,000 שקל ליזם על ביטול עסקה

במקרים שבהם התוכנית קודמה על ידי העריות במסלול רשויות, הסכום יופחת במחצית

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, חתם על תקנות פינוי בינוי – תשלום בשל ביטול עסקה בהתחדשות עירונית, הקובעות את מחירי ביטול ההסכמים עם יזמים, במקרים שבהם הם נכשלו בקידום הפרויקט. 

התקנות החדשות, שגובשו על ידי מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי) במשרד המשפטים בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מבקשות לייצר ודאות בקרב בעלי דירות לגבי התנאים לביטול עסקה עם יזם, וגובה התשלום שיידרש מהם. 

הסכומים שנקבעו בתקנות מתחשבים במאפייני הפרויקט, הבית המשותף, והשלב בו נמצאת העסקה. במיזמים של פינוי-בינוי, הסכומים נעים בין 5,000 ₪ ל-10,000 ₪, כאשר במצב בו התוכנית קודמה על ידי רשות ציבורית (ולא על ידי היזם), הסכום יופחת במחצית. במיזמים של התחדשות בניינית (תמ"א 38 או חיזוק מבנה בודד בדרך אחרת) –הסכומים נעים בין 500 ₪ ל-1,800 ₪. כמו כן, על מנת להבטיח את זכויות בעלי הדירות ואת השתחררותם מההתחייבות ליזם בעסקה, נקבע בתקנות כי אם נרשמה הערת אזהרה לטובת היזם לפי העסקה, תנאי להעברת התשלום ליזם יהיה מחיקת ההערה ממרשם המקרקעין.

כידוע, ברקע לתקנות עומדת חקיקת ההתחדשות העירונית, הקובעת כי בעלי דירות שחתמו עם יזם על עסקת התחדשות עירונית רשאים לפעול לביטול העסקאות מבלי שיראו בכך הפרת חוזה, אם היזם לא קידם את העסקה לפי אבני דרך שנקבעו בחוק. שר המשפטים הוסמך בחוק לקבוע בתקנות את התשלום שהיזם יהיה זכאי לו במצבים כאמור.

"עד כה, סוגיית התשלום ליזם העלתה חששות ואי וודאות בקרב בעלי הדירות, באופן שהרתיע אותם משימוש בזכותם לפעול לביטול העסקה במצבים האמורים", מסבירים במשרד המשפטים, "כעת, עם התקנת התקנות הקובעות תשלום הוגן וסביר ליזם אשר מתעכב בקידום הפרויקט, בעלי דירות יכולים להרגיש בטוחים יותר בקבלת החלטה מושכלת, אם ברצונם להמשיך ההתקשרות עמו או לבטלה, בתנאים הקבועים לכך בדין". 

עוד נמסר כי: "ההסדרה מאפשרת לבעלי הדירות לשוב ולהחזיר את השליטה לידיהם, במקרים שבהם יזם לא מקדם את העסקה תוך זמן סביר וככל שמלאו התנאים לביטול העסקה בהתאם לדין. התקנות החדשות מסייעות ביצירת איזון בין בעלי הדירות והיזמים, ומסייעות לדיירים להתמודד עם הלחצים המופעלים עליהם במהלך חיי הפרויקט, שהביאו לכבילתם לעסקה באופן שמנע מהם להתקשר עם יזם אחר שיתכן והיה יכול להביא להבשלה של הפרויקט".

כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי): "התקנות החדשות מהוות צעד חשוב בהגברת הוודאות והאמון בהליכי ההתחדשות העירונית. הן מעניקות לבעלי הדירות את הכלים להבטיח את זכויותיהם, תוך שמירה על קשרים הוגנים עם היזמים – צעד נוסף בדרך להפוך את תחום ההתחדשות העירונית ליעיל, שקוף וצודק יותר, הכל במטרה להביא ליישום פרויקטים והסרת חסמים"

אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "התקנות, המסדירות את המשמעות הכלכלית של הפסקת ההתקשרות בין בעלי דירות ויזם שאינו מקדם מיזם בקצב ראוי, יסייעו לקידום מיזמי התחדשות עירונית באופן יעיל וימנעו מצבים בהם בעלי דירות כבולים ליזמים שאינם פועלים כך. הדבר אף יצמצם תופעה של החתמת בעלי דירות על הסכמים מתוך כוונה "למכור" חתימות אלו ליזם אחר הפועל במקום. אין ספק כי יש בתקנות אלו כלי חשוב לקידום תהליכי ההתחדשות העירונית באופן הוגן ויעיל".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות