העירייה מעכבת היתרי בנייה? החל מהיום מינהל התכנון יוכל להעניק היתרי בנייה
רון רקח, מנהל רשות רישוי ארצית, הוא האיש שאמון על היתרי הבנייה שמתעכבים בעיריות – באילו מקרים ניתן יהיה לפנות לרשות שבניהולו?
רון רקח, מנהל רשות רישוי ארצית, הוא האיש שאמון על היתרי הבנייה שמתעכבים בעיריות – באילו מקרים ניתן יהיה לפנות לרשות שבניהולו?
כזכור, חוק ההסדרים לשנת 2024 שאושר במאי אשתקד, כלל שורה של עדכוני חקיקה בתחום התכנון והבנייה, תוך חלוקת סמכויות והקמת רשות רישוי ארצית, שבראשה עומד רון רקח. היום נכנס לתוקפו החוק החל על סמכויותיה של רשות רישוי ארצית, אשר הוקמה במהלך השנה, והיא תוכל להנפיק היתרי בנייה במקרים מסוימים שבהם העירייה מעכבת את מתן ההיתר. יש לציין כי רשות הרישוי הארצית למגורים מורכבת מיו"ר ומתכנן רשות הרישוי אך גם ממהנדס הוועדה המקומית שבתחומה ההיתר המבוקש.
מה זה אומר ומתי אפשר לפנות לרשות הארצית?
נקבע מנגנון שיאפשר נטילת סמכויות הרישוי של ועדה מקומית שמתמהמהת במתן התירי בניה למגורים בתחומה, וניתן יהיה לפנות לרשות הרישוי הארצית אם חלפה תקופה ארוכה שבה רשות הרישוי המקומית לא נותנת היתר לבניית 80 יחידות דיור או יותר. כמו כן, אם יתברר, במסגרת דיון מקדמי בפניה, שהעיכוב אינו באשמת רשות הרישוי המקומית, הבקשה להיתר תוחזר אליה. אך אם יתברר באותו דיון שהעיכוב נעוץ בה – הבקשה תטופל על ידי רשות הרישוי הארצית.
בנוסף למסלול פרטני זה למתן היתר בניה מסוים, שר הפנים הוסמך להכריז על רשות רישוי מקומית ככזו שאינה ממלאת את תפקידיה כראוי בתחום מתן היתרים, ולהעביר את סמכויותיה לרשות הרישוי הארצית לתקופה של 24 חודשים בכל פעם. במצב זה, ניתן יהיה להגיש בקשות להיתרים לבניית 80 יחידות דיור או יותר ישירות לרשות הרישוי הארצית.
הליך ההכרזה על רשות מקומית כאמור מותנה בהמלצה של מנהל מינהל התכנון לוועדת מנכ"לים של המורכבת ממנכ"לים של משרד האוצר, הפנים והשיכון אשר ימליצו לשר הפנים בעניין לאחר שמיעת הרשות המקומית ושקילת טענותיה.
החוק לרישוי מגורים ברשות רישוי ארצית שנכנס היום לתוקף 1.7.2024
במסגרת תיקון מס' 143 לחוק התכנון והבניה נוסף כאמור גוף סטטוטורי חדש אשר בסמכותו להעניק היתרי בניה למגורים בהתאם לתכניות מאושרות.
מדובר במסלול מקביל לזה הנעשה בוועדה המקומית, כאשר בכפוף לעמידה בתנאי החוק, יכול היזם לבחור להעביר את הבקשה לטיפול ברשות רישוי ארצית. בהתאם לתיקון לחוק מגיש הבקשה להיתר של 80 יחידות דיור ומעלה, כאמור, רשאי המגיש לבקש את העברת הבקשה לרשות רישוי הארצית במקרה בו חלפו שמונה חודשים ממועד קליטת הבקשה, וטרם ניתנה החלטה על מתן היתר או החלטה על סירוב לבקשה להיתר.
ממינהל התכנון נמסר כי: "רשות הרישוי הארצית ערוכה באופן מיידי לקבלת היתרים למגורים כפי שנעשה בתשתיות בשנה האחרונה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן