banner
עיריית תל אביב התחדשות עירונית

עיריית תל אביב-יפו, באמצעות "עזרה וביצרון", מקימה מרכזי סיוע להתחדשות עירונית עבור תושבי העיר

בקרוב צפויים להיפתח בתים להתחדשות עירונית ביפו ובנווה שרת, שיצטרפו לבית שכבר פועל ביד אליהו ולתכנית העירונית הכוללת למתן סיוע ומידע לתושבים

ההתעוררות שחלה בתחום ההתחדשות העירונית, יחד עם פניות רבות מצד התושבים, הובילה את עיריית תל אביב-יפו להקמת "הבית להתחדשות עירונית", באמצעות חברת עזרה וביצרון, הזרוע הביצועית של העירייה לקידום תוכניות להתחדשות עירונית.  מיזם הנגשת המידע והסיוע לתושבים וליזמים באמצעות הבית להתחדשות עירונית, מצטרף לפעילות עירונית רחבה אותה מפעילה העיריה, אשר מעמידה לרשות התושבים מידע מקיף על התוכניות, הזכויות והתהליכים הצפויים להם.

בסוף שנת 2016, החלה עיריית תל אביב-יפו להקים את "הבית להתחדשות עירונית" באמצעות עזרה ובצרון, חברת הבת שלה הפועלת ללא מטרות רווח, בשכונות העיר במטרה לקדם פרויקטים להתחדשות עירונית, כאשר לנגד עיניה טובת התושבים. מטרתם העיקרית של הבתים היא ללוות ולסייע לתושבי העיר בביצוע תהליך התחדשות עירונית באופן אחראי, נבון וברור. עד היום הקימה העירייה מרכז מידע אחד, בשכונת יד אליהו ובקרוב צפויים להיפתח שני בתים נוספים, האחד ביפו והשני בתוך המרכז הקהילתי בנווה שרת. השכונות בהן יפתחו הבתים, מאופיינות בבנייה העומדת בתנאי תוכניות להתחדשות עירונית, בעיקר פינוי בינוי ותהליכי התחדשות עירונית משמעותיים. בעתיד תיתכן פתיחת מרכזי מידע כאמור גם באזורי תמ"א 38 ובכל אזור בו תושבים יצטרכו מידע, ידע, ייעוץ וליווי. יחד עם זאת, יש לציין כי השירותים האמורים ניתנים בפריסה עירונית רחבה וניתן לקבל אותם בכל אחד מהבתים וגם במשרדי החברה, ללא קשר לשיוך שכונת המגורים

אילו שירותים מקבלים התושבים?

הבית להתחדשות עירונית מאגם את כל השירותים והכלים התכנוניים בתחום ההתחדשות העירונית תחת קורת גג אחת. המודל החדשני והבלעדי שפיתחה החברה, נועד לספק כתובת עירונית אחת, המרכזת עבור התושבים את כל המידע והסיוע הנדרש, במטרה ליצור וודאות תכנונית, שקיפות מלאה ולהגן על זכויותיהם של בעלי הדירות, לרבות מניעת מצבים של ניצול או כפייה מצד יזמים ומארגני עסקאות. הבית דואג לפשט עבור התושבים את התהליכים השונים בפרויקטי התחדשות עירונית, שהינם לרוב מורכבים וארוכי טווח והוא כולל צוות של מגוון בעלי מקצוע בתחום ההתחדשות העירונית, המספק שירותים דוגמת סיוע בהתארגנויות תושבים, קידום, ליווי וניהול פרויקטים לטובת התושב.

מעבר לכך, הבית מקיים שולחן עירוני עגול לקידום יעיל של תהליכים, לצד ליווי חברתי וקהילתי, מתן מידע נגיש, ייעוץ והכוונה ללא עלות, סיוע בבחירת קבלנים, הדרכות, קורסים והרצאות וכן, כתובת ליצירת שיתופי פעולה אחראיים עם יזמים, הרואים עין בעין את המחויבות כלפי התושבים.

כחלק מהחזון, עוצבו הבתים בדגש על עקרונות של זמינות, תחושה חמימה וביתית, שיחה לא פורמאלית בגובה העיניים ובית מאחד, שמהווה מקום מפגש קהילתי לתושבי השכונה. הבתים הינם קטנים ונמצאים במוקדים מרכזיים בשכונה, כחלק אינטגראלי מההוויה ומהשיח היומיומי. המטרה היא להיות חלק מההתרחשות וללוות אותה תוך מעורבות ומפגשים קהילתיים שוטפים.

כאמור, מעבר לבתים להתחדשות עירונית, עיריית תל אביב-יפו מפעילה תוכנית רוחבית הנותנת מענה לתושבים בתחום. בין היתר כוללת התוכנית מתן קורסי העשרה לתושבים בנושאי התחדשות עירונית, בשיתוף עם "מכון הגר" העוסק במחקר ופיתוח מדיניות דיור חברתי, כנסים ומפגשי תושבים ברחבי העיר שבמסגרתם ניתנת במה פתוחה לשאלות ותשובות, סיוע וארגון בהקמת ועדי בתי,  פתיחת "קו חם" לפניות התושבים ותהליכי שיתוף ציבור.

מודל זה של עיריית תל אביב-יפו, המספקת כתובת עירונית אחת המרכזת את כל המידע והסיוע הנדרש, נועד להגן על זכויותיהם של בעלי הדירות, למנוע מצבים של ניצול או כפייה מצד יזמים ומארגני עסקאות ולפשט עבור התושבים את התהליכים השונים בפרויקטי התחדשות עירונית, שהינם לרוב מורכבים וארוכי טווח.

כרבע משטחי המגורים בעיר הוגדרו כמתחמי התחדשות עירונית

לעמדת העירייה, תכניות התחדשות עירונית ובכללן פינוי-בנוי, הן פתרון אולטימטיבי לתוספת יחידות דיור לעיר תוך מתן מענה לצרכי ציבור פתוחים ובנויים, יצירת שכונות מקיימות עם פתרונות תנועה וחנייה נאותים לכלל האוכלוסייה עם תמהיל גודל יחידות דיור שייתן מענה לאוכלוסייה הקיימת ולאוכלוסייה חדשה , תוך התחדשות של אזור שלם.

בהמשך למדיניות זו, במסגרת תכנית המתאר לעיר תא/5000 נקבעו כרבע משטחי המגורים בעיר כמתחמי התחדשות עירונית, 70% מהם הם בדרום העיר ומזרחה, כאשר עשרות התוכניות אותן מובילה עיריית תל אביב-יפו בתחום זה צפויות להוסיף כ-15 אלף יחידות דיור לעיר.  עיקר הפרויקטים מקודמים בשכונת נווה שרת בצפון מזרח העיר, בה צפויות להתווסף עוד כ-2,500 יחידות דיור ואשר בה כבר אוכלסו הפרויקטים הראשונים וכן בשכונת יד אליהו, אחת השכונות הגדולות והוותיקות בתל אביב-יפו, העומדת בפני התחדשות עירונית מואצת, במסגרתה יתווספו לשכונה כ-3,000 דירות, לצד חידוש המרחב הציבורי באזור, הקמת מבני ציבור, גני ילדים, גינות ושטחי ציבור לשימוש ונוחות התושבים, כל אלה יהוו תוספת משמעותית להתפתחות והתחדשות מזרח העיר.

התחדשות עירונית בתל אביב
הבית להתחדשות עירונית // צילום: דורון סער
עיריית תל אביב התחדשות עירונית
מרכז סיוע להתחדשות עירונית עבור תושבי העיר // צילום: דורון סער

*תמונות באדיבות עזרה וביצרון

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות