banner
אלי גינזברג // צילום: דורון סהר
אלי גינזברג // צילום: דורון סהר

"שליחות גדולה"

על אהבתו לעשייה הציבורית, בחירתו בתפקידי התנדבות וההכרזה: "ההתחדשות העירונית כאן כדי להישאר" // ראיון צפוף עם אלי גינזברג, מנכ"ל "עזרה ובצרון" הזרוע הביצועית להתחדשות עירונית של עיריית תל אביב-יפו

עשייה ציבורית היא חיידק. המומחים בתחום אומרים שאם נדבקים בו אז זה לכל החיים. את החיידק הזה קיבל במתנה אלי גינזברג וכפי הנראה הוא חי איתו בשלום ובאהבה גדולה. גינזברג, מנכ"ל החברה להתחדשות עירונית תל אביב-יפו "עזרה ובצרון", לקח על עצמו עוד מנעוריו שורה של תפקידי התנדבות ציבוריים לא קלים בכלל, ביניהם פרמדיק במד"א ומודיע נפגעים בצה"ל: "הפעילות הציבורית וההתנדבותית הינה חלק משמעותי מחיי, עוד מימי כסטודנט עת שימשתי כיו"ר אגודת הסטודנטים במכללת שנקר, דרך הכשרתי כפרמדיק והתפקיד שמילאתי בהקמת הניידת לטיפול נמרץ בתל אביב-יפו והקמת מערך החרום של מ.ד.א במחוז ירקון ומערך מודיע לנפגעים בקצין העיר תל אביב". לשאלה אם הוא לא מתעייף, עונה גינזברג: "הצורך לתת לזולת רק גובר עם השנים וגם כיום אני ממלא שורה של תפקידים בהתנדבות מלאה".

גינזברג, בן 57, מתגורר ב-14 השנים האחרונות, בתל אביב-יפו עם לילי בת זוגו. יחדיו הם מגדלים את ארבעת ילדיהם מנישואיהם הקודמים. בין לבין, הוא הצליח לנהל קריירה מרשימה בעשייה הציבורית וכיום, סוחב על גבו ניסיון ורקורד מפוארים שצבר בתפקידים בכירים. למרות זאת, הוא מכהן במשך למעלה מ-10 שנים דווקא בתפקיד ציבורי.

יכולת לבחור כל תפקיד, בכל מגזר, למה בחרת דווקא במגזר הציבורי?

"במשך שנים רבות כיהנתי כמנכ"ל של חברות מובילות במגזר הפרטי מתחום הנדל"ן. בסופו של דבר, הערך המוסף שאתה מקבל מעבודה לטובת הציבור הוא גדול כל כך, שדברים אחרים כדוגמת כסף מתגמדים לעומתו. אני שמח על כל רגע שביליתי במגזר הפרטי, שכן למדתי מכך רבות ולקחתי משם לא מעט כלים ניהוליים שמשמשים אותי בתפקידי כיום. יחד עם זאת, ערכי ההתנדבות והנתינה מנחים אותי כל חיי, היה זה רק טבעי אם כן לבחור לעמוד בראש חברה עירונית הפועלת ללא מטרות רווח, כשירות לתושב".

 הנגשת מבני ציבור בתל אביב-יפו עד 2021

 בין הפרויקטים המרכזיים שגינזברג היה שותף לקידומם וביצועם בעיר, אפשר למנות את אזור "התחנה", אזורי פינוי בינוי והנגשת מבני ציבור בעיר לבעלי מוגבלויות, פרויקט שצפוי להסתיים בתוך כ- 5 שנים: "אזור "התחנה" בנווה צדק הוא בהחלט אחד מפרויקטי הדגל של החברה שאני גאה בו מאוד. לקחנו אזור שעמד שומם ותוך פעולות פיתוח ושימור מאוד מורכבות הפכנו אותו למרחב ציבורי מוביל שמשלב היסטוריה, תרבות ופנאי", אומר גינזברג, "לצד זאת, אני בהחלט רואה בקידום ההתחדשות העירונית בתל אביב- יפו, שליחות גדולה שבאה על רקע מצוקת הדיור הגוברת במרכזי הערים. העובדה שבאמצעות פרויקטים גדולים מאוד של פינוי בינוי ודיור בר השגה אנו מסייעים בפתרון ממשי למצוקה אמיתית היא ההישג המשמעותי מבחינתי. בנוסף, כל נושא ההנגשה לבעלי מוגבלויות הוא תחום שמאוד קרוב לליבי ועל כן עזרה ובצרון לקחה על עצמה לדאוג להנגשת כל מבני הציבור בעיר עד שנת 2021".

"התיקונים לתמ"א מעלים את רמת הוודאות"

כיצד משפיעים כל שינויי החקיקה לתמ"א על פעילותכם?

"רק לאחרונה אושר תיקון 3א לחוק תמ"א 38. תיקון זה בא להסדיר את כל נושא תהליך הריסה ובניה במסגרת תמ"א 38. בהחלט ניתן לומר שתיקון זה היה נדרש לאור העובדה, שמצד אחד הוא מאפשר להוציא לפועל פרויקטים מסוג הריסה ובניה ומסייע מאוד בשחרור חסמים, ובו זמנית דואג להסדרת התחום ולצמצום ההתפרעות שהייתה רווחת בייחוד בערים מסוימות. כל התיקונים שנעשו לחוק עד כה בהחלט מעלים את רמת הוודאות בכל הנוגע להיתכנות של פרויקטים, אבל עדיין,  פרויקטי תמ"א 38  פונים לפלח מאוד מסוים באוכלוסייה וכמעט ואינם רלוונטיים לפריפריה ולמעגלים השני והשלישי מתל אביב. בנוסף התיקונים לא התייחסו לכל תפקידיה של הרשות בתהליך, ולעובדה שתוספות הבנייה ויחידות הדיור נוספות לעיר וזאת ללא שניתנה דעת המחוקק לנושא שדרוג התשתיות הקיימות, חינוך, גני ילדים תחבורה ציבורית ועוד…".

 כיצד מתגברים על קשיים של תשתיות ותיקות בפרויקטים חדשים?

"יש יתרון בבניה באזורים בהם ניתן לנצל תשתיות קיימות. אנו בהחלט מתאמצים לפעול תוך ניצול מקסימאלי של תנאי השטח והתשתיות הקיימות. זה היתרון של עיר פעילה ומקיימת".

"ראש העיר, רון חולדאי, היה הראשון להרים את הכפפה"

האם לדעתך הרשות הלאומית להתחדשות עירונית תסייע למימוש הפרויקטים?

"הרשות הלאומית להתחדשות עירונית הוקמה במטרה לסייע לכך שיותר פרויקטים יצאו לפועל, הכול תלוי ברמת התאום בינה לבין הרשויות המקומיות. נכון להיום היוזם העיקרי בשטח הנו הרשות המקומית. אפשר לראות זאת בייחוד בעיר כמו שלנו. מה שנותנים בתל אביב-יפו לא נותנים בשום מקום אחר. המדינה דיברה שנים על נושא דיור בר השגה וכמו תמיד ראש העירייה, חולדאי היה הראשון להרים את הכפפה. יש כאן מדיניות עירונית ברורה, כזו שתאפשר לבני מעמד הביניים להמשיך להתגורר במרכזי הערים מבלי להתפשר על איכות הדירות. לולא הנהגתו של ראש העירייה חולדאי, נושאים כגון אלה לא היו מקודמים.  בכל הנוגע לרשות הלאומית, פעם ראשונה מזה שנים שנעשית עבודה ברמה הארצית, להסדרה והקמת מערכת אחת מרכזית לליווי תהלכי התחדשות עירונית ואנו רואים בכך יוזמה מבורכת".

 האם יש שכונות מסוימות שאתם מעדיפים לקדם תחילה?

"החברה נותנת שרות לכלל העיר תל אביב-יפו. השרות בא לידי ביטוי במגוון נושאים ולא רק בקידום פרויקטים ספציפיים של פינוי בינוי, תמ"א, שיפוצי בתים או שימור. יש אזורים בהם אנו מפעילים מערך קורסים, או דואגים לליווי משפטי והפעלת מרכזי מידע. החברה מתמקדת בכל אזור בו כיום  קיים צורך אמיתי בהתחדשות עירונית. ולכן, לא פלא שמרבית הפרויקטים שהחברה מקדמת כיום ממוקמים בדרום ומזרח העיר, ביפו ואזור יד אליהו".

 "התחדשות עירונית תשנה את פני הערים לחלוטין"

 מה הקושי הכי גדול של התושבים עם הפרויקטים להתחדשות?

"כמעט בכל הפרויקטים להתחדשות עירונית המכשול הראשון בקידום הפרויקט הוא יכולת התושבים להתארגן, לבחור נציגות חזקה, להגיע להסכמות ביניהם, ובדרך זו לייצר מוקד כוח אשר יוביל וילווה את הפרויקט. עזרה ובצרון זיהתה את הכשלים המרכזיים בקידום תהליכי התחדשות עירונית, ומיקדה את פעילותה בהסרת הכשלים הללו, בין היתר בארגון התושבים, בהעברת קורסים בהתחדשות עירונית לתושב בהקמת מרכזי מידע בקרבת מקומות המגורים בהם יוכל להסתייע התושב, כולל הבית להתחדשות עירונית בלה-גווארדיה, שהקמנו יחד עם עיריית תל אביב-יפו, ובתים נוספים שיקומו בעוד מספר חודשים ביפו ולאחר מכן בנווה שרת ובמרכז תל אביב-יפו".

 לה גווארדיה: פרויקט פינוי בינוי ענק של החברה בשכונת יד אליהו בתל אביב. אדריכל: גיל שנהב, הדמיה: 3dvision.
לה גווארדיה: פרויקט פינוי בינוי ענק של החברה בשכונת יד אליהו בתל אביב. אדריכל: גיל שנהב, הדמיה: 3dvision.

 האם ניכרת מגמת האצה של פרויקטים בשנים האחרונות?

"ההתחדשות העירונית כאן כדי להישאר. ישנה פעילות ענפה בתחום שרק תלך ותתעצם, הן במסגרת תמ"א 38, בה אנו רואים את הפירות שזרענו לפני שנים מבשילים ויוצאים לפועל. כמו כן, אנו עדים למגמה המתחזקת בחלקים נרחבים בעיר של התחדשות עירונית מתחמית. בעזרה ובצרון מקודמים עשרות פרויקטים מהסוגים השונים".

 כיצד אתה צופה את עתידה של ההתחדשות העירונית, האם היא תשנה את פני הערים או תישאר נקודתית?

"בהעדר קרקעות פנויות וזמינות בעיקר במרכזי הערים, התחדשות עירונית תהפוך לכלי כמעט יחיד לתוספת יח"ד והגדלת מלאי הדיור ברחבי הערים הצפופות. היא תשנה את פני הערים לחלוטין וכבר היום מדובר בהסתכלות רחבה ומשמעותית שאינה נשארת ברמה הנקודתית בלבד, דוגמת תמ"א 38. הראייה היא לקדם תכניות פינוי בינוי ובינוי פינוי בינוי, ברמה המתחמית, המאפשרות לתת פתרון מקיף לשלל הצרכים של העיר גם בתחומי התשתית, מבני הציבור והחינוך, כבישים, תחבורה ודיור.

כובע מזכ"ל איגוד החברות העירוניות

תפקיד נוסף שממלא גינזברג הוא תחת כובעו כמזכ"ל איגוד החברות העירוניות, אותן חברות אשר הוקמו כזרועות ביצועיות של הרשויות אולם לא אחת הופנתה אצבע מאשימה לרשויות במהלך השנים, לאחר שנטען נגדן כי הם משתמשים במנגנוני הזרוע הביצועית  בכדי "לקצר" הליכים ובין היתר, לעקוף את חוקי פקודת העיריות והתקנות החלות על הרשויות.

 מבחינת גינזברג מדובר בזרוע שתפקידה להוציא אל הפועל את החלטות הרשות והעומד בראשן: "החברות העירוניות מהוות את זרוע הביצוע המרכזית של הרשות העירונית. הן פועלות בכפוף להנהלות העיר. אין ספק שיתרונן הגדול של החברות העירוניות טמון בהימצאותן בשטח. מכיוון שכך, לרשות מקומית יהיה קשה מאוד להוציא לפעול פרויקטים ללא החברה העירונית".

פרויקט חוני המעגל

חוני המעגל: פרויקט תמ"א 38 אותו מובילה החברה: קבלן – יעז ואנשי העיר, אדריכל – אסף שילה - רותם שילה אדרכ'
חוני המעגל: פרויקט תמ"א 38 אותו מובילה החברה: קבלן – יעז ואנשי העיר, אדריכל – אסף שילה – רותם שילה אדרכ'

בתמונה ראשית אלי גינזברג צילום: דורון סהר

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות